Българското правителство очаква конкретни указания от Европейската комисия, дали да

...
Българското правителство очаква конкретни указания от Европейската комисия, дали да
Коментари Харесай

Чакаме указания от ЕК за родителския отпуск

Българското държавно управление чака съответни инструкции от Европейската комисия, дали да отстрани правото на годишен заплатен отпуск за интервала на потребление на отпуск за развъждане дете до двегодишна възраст. Това заяви заместник-министърът на труда Зорница Русинова по отношение на поставеното от бизнеса искане времето, през което служащият е бил в наставнически отпуск, да не се взема поради при пресмятане на полагаемия годишен заплатен отпуск.

От националните работодателски организации се позоваха на решение на Съда на Европейския съюз, че отпускът за развъждане на малко дете не се признава за трудов стаж, който дава право на платена отмора. Колкото до другото искане на бизнеса, за понижаване на интервала на платеното майчинство, Зорница Русинова разгласи, че политиката на държавното управление е да подтиква майките да се връщат по-бързо на работа, а не да ги глоби.
 
Преди няколко седмици националните работодателски организации изпратиха писмо до вицепремиера Валери Симеонов и обществения министър Бисер Петков и желаеха промени в Кодекса на труда, с които при пресмятане на полагаемия заплатен отпуск за годината да не се зачита времето, в което служителят е бил в отпуск по майчинство. Те се позоваха на решение на Съда на Европейския съюз по проблем от Румъния, съгласно което отпускът за развъждане на дете до двегодишна възраст не се зачита за трудов стаж, даващ право на заплатен отпуск. Заместник-министърът на труда Зорница Русинова уточни, че занапред ще се разисква предложение за такава смяна:
 
„ Конкретните текстове в Кодекса на труда занапред ще преценим до каква степен подхождат на решението на съда. Очакваме инструкции от комисията, тъй като това касае всички страни-членки “.
 
Другото искане на бизнеса – първата година от майчинството да се понижи с два месеца и половина, тъй като трудовият пазар има потребност от фрагменти, Русинова отхвърли със следните причини:
 
„ Считам, че извоюваното право е право и по-скоро не можем да имаме директна връзка сред демографията, степента на раждаемост и интервала на майчинство. По-скоро политиките, които прилагаме напоследък от позиция на обосноваване на майките по-рано да се връщат на работа, са по-ефективни. От там нататък е въпрос на персонален избор, тъй като комбинацията сред обезпечаването на задоволителна просветителна инфраструктура, в огромните градове имаме дефицит на детски градини, и тук беше моят апел през предходната седмица към работодателите, тъй като ние сме пробвали през разнообразни стратегии да подтикваме работодателите да провеждат детски кътове, ясли на място, където работят хората. Не е обаче огромен ползата от страна на работодателите “.
Освен неналичието на интерес към въвеждане на удобства за родителите, тъй че да се връщат по-бързо на работа, Зорница Русинова уточни, че използването на гъвкаво работно време е процедура главно за чиновниците на държавната администрация, само че не е толкоз публикувано в частния бизнес. / Дарик

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР