Българското правителство е предложило на Европейската комисия план за справяне

...
Българското правителство е предложило на Европейската комисия план за справяне
Коментари Харесай

България предлага на ЕК общ план за инфлацията и горивата

Българското държавно управление е предложило на Европейската комисия проект за справяне с инфлацията, провокирана от високите цени на горивата и природния газ . Това заяви министър председателят Кирил Петков преди съвещанието на Министерски съвет през днешния ден. Предложението ни е разисквано с министъра на енергетиката, признато от нашето държавно управление и предоставено на Европейска комисия, а разглеждането му към този момент е в дневния ред в Брюксел за четвъртък.

Фокусът на съвещанието на Министерски съвет през днешния ден ще е върху високите цени у нас , анонсира Кирил Петков.

Те сега са на база на високите цени на горивата и газа на международните пазари, инфлацията ни залива извън, ние като държавно управление ще вземем всички ограничения, с цел да се оправим доколкото можем, дружно с европейските сътрудници ", стартира Петков. От думите му стана ясно, че Европейска комисия е приела за полемика българското предложение и то ще бъде дискутирано от всички страни-членки .

А предлагането е:

1. Съвместно да закупуваме газ, всички 27 страни през преговорен екип, с цел да се употребява пазарната мощ на Европейски Съюз и да се стигне до по-добри равнища.

2. При закупуване - в случай че цената е над 50 евро на мегават час, дружно да се направи взаимен механизъм да се понижат равнищата до 50 евро на мегават час, да се реализиран положителни цени, за са се отрази на цените на тока.

3. Координирано понижаване на акциза за горива - би трябвало да се одобри от всички обаче, с цел да не стане арбитраж, в случай че се случи ще се покаже на всички превозвачи, че се грижим за тях.

4. Засилен разговор с доставчиците на полутечен газ, без значение от обстановката да имаме втори сюжет, без значение от войната в Украйна.

5. Задължително пълнене на газохранилищата до 90% до идната зима.

Като цялото се работи по този начин, че външната рецесия да е търпима за българския бизнес, повтори министър председателят. Той бе безапелационен, че цените на тока за бита остават същите към този момент.

Петков заяви още, че през днешния ден държавното управление ще гласоподава удължение на четирите стратегии за помощи по отношение на равнищата на цените на тока - таванът за обезщетенията на тока за бизнеса се подвига от 250 лева до 300 лева . Ще се гласоподават и спомагателните средства за ограничения в размер на 738 милиона лв..
 Асен Василев поправя упованията си за инфлацията до края на годината
Асен Василев поправя упованията си за инфлацията до края на годината

В актуализацията на бюджета ще трябват буфери за бежанската криза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР