Българското общество очаква активна законодателна дейност от страна на 49-ото

...
Българското общество очаква активна законодателна дейност от страна на 49-ото
Коментари Харесай

Радев: От депутатите зависи влизането ни в Шенген и получаването на средствата по ПВУ

Българското общество чака дейна законодателна активност от страна на 49-ото Народно заседание , която да подсигурява както плануваните за страната ни средства по Плана за възобновяване и резистентност, по този начин и присъединението на България към Шенген още тази година. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща с члена на Европейската счете палата Илиана Иванова, оповестяват от прессекретариата на президента.

Държавният глава уточни, че нужните проектозакони към този момент са направени от служебното държавно управление. Парламента единствено би трябвало да ги одобри, добави той.

По време на диалога Радев и Иванова разискаха констатациите от Годишния отчет на Европейската счете палата, както и работата на страната ни със средствата от европейските фондове.

Общата позиция по време на диалога бе, че България се е утвърдила като благонадежден и правилен сътрудник на Европейската счете палата през последните години. В последният отчет на органа страната ни е дадена като образец за положително съдействие сред одитните и ръководещите органи в кохезионната политика.

Друга дискутирана тематика бе тази за ПВУ и неговото предоговаряне. По думите на Радев г арантирането на стабилно бъдеще на българската енергетика е приоритет и следва деликатно да бъдат премислени периодите, нужни за построяването на нови енергийни мощности.

При всяко евентуално затваряне на топлоелектрически централи, за което някои от последните български държавни управления са поемали задължения, следва авансово да бъде обезпечена реалистична екологична опция за произвеждане на електрическа енергия, както и да бъде обезпечена обществената непоклатимост в прехода към създаване на зелена стопанска система, разясни президентът.

По време на срещата президентът открои и напъните на служебното държавно управление за повишение на информираността на дребните и междинни предприятия и улеснение на техния достъп до средствата от европейските фондове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР