Българското общество има дневен ред, който е различен от този

...
Българското общество има дневен ред, който е различен от този
Коментари Харесай

Политолог: Обществото не се интересува от протести

Българското общество има дневен ред, който е друг от този на митингите, разкри пред Българска национална телевизия политологът Антоний Гълъбов в коментар за идния политически сезон, оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов и предлагането за нова конституция.

"Общество има дневен ред, който е друг от упоритости и страстите на обособени групи ", сподели той и добави, че България има съществени задания до края на годината, а рискът да се отклоним от дневния си ред е действителен. По думите му огромният въпрос е да се единодушие за систематичните проблеми на актуалната Конституция, за които приказваме последните 30 години. "Има потребност от нова Конституция ", счита Гълъбов.

Гълъбов дефинира оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов като най-мащабната кадрова смяна в държавно управление през миналите 20 години. Той е на мнение, че всички оставки са под натиска на митинга, като отговор на упованията на протестиращите. Според него в този момент е време за политика.

Възможността да бъде свикано Велико народно събрание и напълно да бъде признат нов парламентарен текст е друго ниво на правене на политика и е значимо по какъв начин ще реагират политическите партии. "Това е нов небосвод, по отношение на който би трябвало да трансформират тактиката си ", посочи Гълъбов. Той предвижда, че ръководещите ще съумеят да съберат повече от 120 подписа за плана за нова Конституция. По думите му е лекомислен опитът да се твърди, че това е Конституция на ГЕРБ. Той разясни, че в този момент стартира единствено дебатът, само че Велико народно събрание е това, което ще реши и даде за образец 7-то Велико народно събрание, което обсъждало 7-8 плана за главен закон. По думите му обаче в рамките 2 месеца, в които би трябвало да се разисква и реши дали ще има Велико народно събрание, надали ще се другар нужните 160 гласа.

Целият диалог за конституцията по абсурден метод беше изопачен от самите ръководещи. Те пробваха да поемат политическата самодейност с концепцията за нова конституция и социална полемика за рестарт на страната и сами по-късно, неразбираемо за какво, потеглиха да провалят този собствен опит, разяснява на собствен ред пък политологът Борис Попиванов. По думите му задачата е не генерална смяна, а за оцеляване на властта до идващите избори.

Двамата разясниха и оставката на шефката на ЦИК. Според Гълъбов още веднъж сме почнали да водим диспути за технологията на избори, при ситуацията казусът е доверието като цяло в изборния развой. "Смятана на технологията няма да увеличи доверието ", сподели той и разясни, че ЦИК спряла да поема отговорност, което също било обезпокоителен сигнал.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР