Българското общество доказа, че е достатъчно силно да се противопостави

...
Българското общество доказа, че е достатъчно силно да се противопостави
Коментари Харесай

Радев: Българското общество доказа, че е достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма

Българското общество потвърди, че е задоволително мощно да се опълчи на корупцията и авторитаризма. Това сподели президентът Румен Радев, който взе участие в Срещата на върха за демокрацията по покана на президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

" Събитията в България през последната година потвърдиха, че демокрацията е надълбоко вкоренена в българското общество. То е витално и задоволително мощно да се опълчи на корупцията и авторитаризма, а хората са подготвени да отстояват гражданските си права. Институциите ни потвърдиха, че са способни да организират почтени и свободни избори ", съобщи президентът Румен Радев.

В другите панели на интернационалния конгрес, който се организира онлайн на 9 и 10 декември, вземат участие държавни и държавни ръководители от целия свят, представители на неправителствени организации и публицисти с принос към укрепването на демократичните полезности и институции. Срещата на върха за демокрацията се концентрира върху провокациите пред демократичните общества, както и върху общите старания за гарантиране на политическите свободи, транспарантното и отчетното ръководство, овластяването на гражданското общество, свободата на изложение и независимостта на медиите.

Пред участниците в конференцията българският президент открои провокациите, които страната ни срещна след началото на прехода към създаване на демократично общество преди 32 години:

" Преходът от централно планувана към пазарна стопанска система може да докара до дълбоки обществени разтърсвания. У нас той не съумя да изкорени бедността и породи емиграция и огромна корупция ", акцентира Румен Радев.

Безнаказаните корупционни практики, концентрацията на медийна благосъстоятелност и възходящата социална незаинтересованост през миналите години президентът дефинира точно като проявления на прехода, които основават и предпоставки за напредък на нов вид властническо ръководство.

Енергията на гражданското общество от митингите през лятото на 2020 година докара до отменяне на компрометирания модел на ръководство и до появяването на нови политически партии, които завоюваха доверието на жителите, показва още президентът.

Румен Радев приветства дейния публичен спор, в който битката с корупцията е избрана като главен приоритет, както и за подсилване на независимостта на правосъдната власт, за по-голяма отчетност на прокуратурата и първокласен законодателен развой.

Държавният глава съобщи, че обособените страни мъчно могат да реализират триумф в битката си за народна власт, в случай че разчитат само на личните си благоприятни условия и открои основополагащите полезности и моралната тенденция за развиване на обществата, съдържащи се в Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида, както и достъпът на България до финансовата и техническа помощ, предоставена от нейните европейски и интернационалните сътрудници.

Корупцията вреди както на страните, които са директно ограбвани, по този начин и на тези, които обезпечават леговище за добитото по незаконен метод, акцентира Румен Радев и прикани за още по-активни общи дейности в интернационален проект за битка с корупцията. Държавният глава открои като образец в тази тенденция поддръжката за българските жители, изразена с резолюцията на Европейския парламент от 2020 година във връзка с върховенството на закона в България, глобите, наложени от администрацията на Съединени американски щати по закона " Магнитски ", както и доверието, което демократичната общественост у нас разпорежда на професионализма на Европейската прокуратура при следствието на корупцията и измамите с европейски средства.

Президентът уточни също по този начин, че по своя либерален път България няма да пести старания за дейно гонене на корупцията, създаване на виновна администрация, гарантиране на медийната независимост и подсилване на доверието на жителите в институциите.

" Никое достижение в областта на върховенството на закона не трябва да се приема за даденост ", съобщи още в обръщението си на Срещата на върха за демокрацията президентът Румен Радев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР