Българското Министерство на външните работи обяви за персона нон грата

...
Българското Министерство на външните работи обяви за персона нон грата
Коментари Харесай

Стана ясно кой е руският шпионин у нас ВИДЕО

Българското Министерство на външните работи разгласи за личност нон грата посланик от съветското посолство в София и му даде период от 72 часа да напусне страната поради дейности, несъвместими с дипломатическия му статут.

По информация на Нова телевизия става въпрос за полковник Василий Сазанович - военно аташе в посолството на Руската федерация в София.

Чуждестранният жител е събирал информация, представляваща държавна загадка, за даването й на Русия.

По този мотив, по сигнал на Държавната организация „ Национална сигурност”, в Специализирана прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение против Република България, осведомят от държавното обвиняване.

В хода на следствието по досъдебното произвеждане е открито, че в интервала от 2017 година до сегашния миг, следващ жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, при която е била събирана военна информация, в това число за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от Съединени американски щати.

Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна загадка, да бъде предадена на съветското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на противозаконната си активност съветският жител е осъществявал контакти с български жител, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова полза.

Главният прокурор Иван Гешев уведоми публично министъра на външните работи Екатерина Захариева за откритото в хода на следствието и подхванатите дейности.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР