Българското малцинство в Албания вече е официално признато от властите

...
Българското малцинство в Албания вече е официално признато от властите
Коментари Харесай

Окончателно: Българско малцинство в Албания има!

Българското малцинство в Албания към този момент е публично прието от управляващите в страната. След няколко месеца напън от София, Брюксел, Страсбург и така нататък, Тирана действително го включи в закона си за малцинствата. Преди няколко дни стана ясно, че българите са били добавени към плана на новата нормативна уредба, а в този момент веече тя влиза в действие и публично.

Снощи на пленарно съвещание албанският парламент гласоподава Закона за отбрана на националните малцинства в Албания, където в член 3.2 се споделя: По смисъла на този закон национални малцинства в Република Албания са гръцкото, македонското, влашкото/арумънското, ромското, египетското, черногорското, босненското, сръбското и българското малцинство, оповестиха от Вътрешна македонска революционна организация.

Във вторник представителите на ръководещата Социалистическа партия и опозиционната Демократическа партия в правната комисия на албанския парламент одобриха корекция в Проектозакона за отбрана на националните малцинства в Албания, като прибавиха " българи " измежду публично изброените малцинства. Това е идея, по която българската страна работи от десетилетия, само че изключително интензивно през последните няколко години.

" Това е исторически ден. Българската общественост се пробва да получи права от 104 години, като изключително интензивно напъните бяха възобновени през последните няколко години. Това демонстрира, че можем да реализираме национални дела, когато всички гледаме в една посока. Този въпрос сплоти премиера, евродепутати, държавно управление и Народно заседание. Благодарност и за напъните на българските организации в Албания и всички другари на българската общественост и на България в Република Албания. Не на последно място признателност и към европейския метод на нашите другари и сътрудници от албанския парламент. Отново се потвърди, че европейската интеграция е единственият метод за решение на исторически проблеми в нашия район и способства за това, тъмните сенки от предишното да избледнеят ", разяснява Андрей Ковачев, началник на българската делегация в ЕНП.

" Признаването на българското малцинство в Албания е сериозен триумф – нашите сънародници изрично не би трябвало да бъдат употребявани като разменна монета в непознати геополитически сметки или да стават жертва на напън от кръгове, доближени до Никола Груевски. Общата позиция на българските евродепутати е мощен апел, който беше чут от албанските управляващи. Очаквам новият закон за малцинствата да подсигурява правата на българите в Албания в сходство с интернационалните стандарти и рекомендациите на Европейски Съюз ", съобщи Сергей Станишев, началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал.

" Свидетели сме на исторически миг. Беше направена историческа крачка, която възвръща историческата правдивост и разрушава тежки фалшификации за българските общности на Балканите. Благодаря на сътрудниците, с чиито общи старания успяхме да реализираме този резултат. Признаването на съществуването на историческото българско малцинство е позитивна стъпка в развиването на връзките на Балканите. Спазвайки европейските рекомендации, Албания демонстрира, че има желанието и волята да работи интензивно за бъдещо участие ", сподели евродепутатът и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.

" Групата на Алианса на Либералите и Демократите в Европа и изключително делегацията на Движението за права и свободи в нея поредно работи в отбрана на правата на малцинствените групи в Европа. Това е с още по-голямо съображение по този начин, когато става въпрос за зачитането на права и свободи на наши сънародници. Ето за какво целенасочената поддръжка във връзка с самодейността за признание на българското малцинство в Албания е от изключително значение за нас ", означи Филиз Хюсменова, началник на Делегацията на българските представители в Групата на Алианса на Либералите и Демократите в Европа в Екологичен потенциал.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР