Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) излезе със специална

...
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) излезе със специална
Коментари Харесай

БДЗП: Измененията в Закона за лова са в разрез с редица евродирективи

Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) излезе със специфична позиция и петиция срещу измеменията, препоръчани от Изпълнителната организация по горите (ИАГ) и Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в Закона за лова и запазване на дивеча.

В портала за публични разисквания на Министерския съвет е обяснено, че задачата е предотвратяването на разпространяването на африканска чума по свинете и последователното й очистване измежду популацията им.

„ Учудващо е, че се предлага подобен проектозакон от най-високо равнище, а в това време с него се нарушават множеството наставления иконвенции в тази област, утвърдени от Република България ", сподели в студиото на Радио София Стоян Николов от Българско дружество за защита на птиците. „ Става въпрос за неселективни способи и средства за ловуване на животни (с токсини, упойващи субстанции, ями, клопки, примки и експлозиви).

Ефектът и следствията ще са пагубни за биологичното многообразие, и то освен за България, само че и за прилежащите балкански страни. "

От Българско дружество за защита на птиците осъзнават заплахата от африканската чува за земеделието и отглеждането на животни, само че възразяват на определените ограничения, тъй като няма посочени способи за надзор.

„ Възможно е при изработването на проектодокумента да са взели участие ловно-рибарски организации, само че ние не бяхме потърсени за експертиза. Бяхме сюрпризирани и реагирахме предходната седмица. (срокът за разискването изтича през днешния ден. бел. ред.) Но не желаеме с мръсната вода да се изхвърли и бебето ", добави Стоян Николов.

По думите му времето в което живеем, равнището на науката, участието на България към Европейски Съюз и подписаните наставления и задължават да реагираме с грижа към природата и типовете и да се ползват селективни способи.

Мерките са крайни. От неселективните средства могат да пострадат потребни и домашни животни, даже и хора, изясни природозащитникът. От Българско дружество за защита на птиците са писали писмо до европейски институции, а с петицията се цели да се обърне внимание и от интернационалната общественост. Нищо чудно България да понесе наказания, в случай че се вкара сходен закон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР