Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) инициира петиция за

...
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) инициира петиция за
Коментари Харесай

Стартира онлайн петицията "Да посветим специален ден на орела"

Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) инициира петиция за оповестяването на Национален ден на орела. Избраната дата е 27 юни и задачата е в този ден да се припомня за незаменимата роля на тези птици в природата чрез осведомителни акции и просветителни начинания. Исканията на Българско дружество за защита на птиците са адресирани към министъра на земеделието, храните и горите и към министъра на околната среда и водите.

Петицията приканва всяка година във връзка новоучредения Национален ден на орела двете институции да регистрират положението в България на най-уязвимите типове птици, каквито са орлите, и постигнатото през миналата година за опазването и увеличението на популацията им.

Петицията показва упованията Министерството на околната среда и водите, посредством трите национални парка и районните инспекции, както и Министерството на земеделието, храните и горите, посредством подчинените му естествени паркове, да се ангажират с годишни просветителни акции, ориентирани към необятната общност, в разнообразни градове на страната, отдадени на опазването на орлите.

България е измежду страните в Европа с най-запазена природа с близо 34% от територията й, която попада в мрежата „ Натура 2000 “. По благосъстояние на орнитофауната си България се подрежда на второ място в Европа след Испания. Територията на страната съставлява единствено 1% от територията на Европа, а тук се срещат близо 400 типа птици, или 76% от европейската орнитофауна. Въпреки това природата ни е белязана от черна хроника на изчезващи и изчезнали типове. Сред тях са и орлите – властелини на небето - постоянно срещани у нас единствено допреди 60-70 години, а през днешния ден малко на брой българи са виждали орел онлайн.

Въпреки законодателството, забраняващо и криминализиращо похищението над грабливи птици, доста от тях, включени в „ Червената книга на Република България “, не престават да бъдат обект на бракониерство, а местата, където живеят, се унищожават.

Орлите не умират единствено от бракониерски патрони. Някои типове орли, дарени с съвсем човешко дългоденствие, стават и косвени жертви – умират от късо съединяване при кацане върху необезопасени електропроводи и стълбове, умират от отровни примамки, нелегално сложени против чакали, вълци или скитащи кучета, или изчезват, тъй като унищожаваме местообитанията им.

Властелините на небето би трябвало да продължат да живеят и в бъдещето ни. Тяхното наличие е симптом на непокътната природа и здравословна околна среда, от която се нуждаем и ние, хората. Те са национално естествено благосъстояние, което си коства да пазим и умножаваме. А с цел да го опазим, би трябвало повече хора да знаят за него.

Петицията е част от акцията „ За да има орли “, проведена в границите на плановете „ Горите на орела “, „ Живот за царския орел “ и „ Земя за царския орел “, финансирани по стратегия LIFE на Европейски Съюз и с поддръжката на Изпълнителна организация по горите.

Подкрепете петицията ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР