Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев е сред вносителите на резолюция

...
Българският
евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев е сред вносителите на резолюция
Коментари Харесай

Емил Радев е съвносител на резолюция на ЕП за специална защита на децата бежанци от Украйна 


Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев е измежду вносителите на резолюция на Европейския парламент, която приканва за специфична отбрана за децата и младежите, бягащи от войната в Украйна.

По данни на Европейската комисия съвсем половината от бежанците от Украйна са деца в училищна възраст. Сред целите на Европейска комисия е да се предотврати заплахата те да станат възможни жертви на трафик, похищение или злоупотреби. Необходимостта от особени грижи се регистрира и за децата с увреждания, както и за децата, изложени на риск от липса на поданство, защото нямат актове за раждане или украински документи.

С резолюцията, която предстои да се гласоподава на следващия ден, евродепутатите упорстват държавите-членки да предоставят на всички деца, идващи в Европейски Съюз от Украйна, достъп до психологическа поддръжка, здравни услуги и обучение. За задачата се предвижда осигуряването на нужната помощ да се реализира в съдействие със съответните украински управляващи. Акцентира се и върху опцията да се гарантира, че децата бежанци от Украйна ще продължат образованието си, включително посредством наличното съоръжение и цифрови умения.

В резолюцията се приканва още посредством кохезионните фондове Комисията да поддържа локалните общини и гражданските организации на първа линия, които одобряват, настаняват и оказват помощ на децата и младежите, потърсили избавление от войната отвън границите на Украйна. Евродепутатите акцентират и смисъла на съществуващите правни принадлежности като Европейската тактика за правата на детето, Европейската гаранция за детето, Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето и Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи, които към този момент обезпечават протекция на децата.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР