Българският учител, наричан с уважение в миналото даскал, днес не

...
Българският учител, наричан с уважение в миналото даскал, днес не
Коментари Харесай

Учител, даскал, будител...

Българският преподавател, именуван с почитание в предишното „ даскал ”, през днешния ден не се радва на еднопосочно отношение. Едни го припознават като пренебрегнат и несправедливо обругаван. Други го охулват като преситен с необлагани данъчно пари от частни уроци. Какво мислят родителите за учителите? Публикуваме отзиви от интернет форумите.

Ivan - Учителите дето работят по 7 месеца в годината, по какъв начин може да взимат повече пари от един миньор? Това може да се случи единствено в България.

Без заблуди - Като служащ в частна компания в София, взимам брутна заплата от 1400 лева (фирмата не заплаща клас). След налога и всички законови удръжки за здраве, пенсия – съществена и спомагателна, вземам към 1000 лв. или долу горе колкото един даскал. Към неговите 800 лева обаче, той получава бонуси, дарове, екскурзии и 120 дни ваканцуване всяка година, приходи от частни уроци, рушвети и други. Имам висше обучение и съм чел колкото трима даскали за 30 години вкупом, а изгода никаква. Затова, учителите да мълчат или, в случай че приказват да споделят и за частните уроци, и за рушветите.

Учител - С 21 години стаж съм като преподавател, преподавам в огромна гимназия и заплатата ми е 670 лв.. Така, че като получа чисто 800 лева.ще ти дам разликата от 130 лева, да се почерпиш за мое здраве. А като искаш да ваканцуваш, заповядай в системата, места за учители има не малко. Да забележим по какъв начин ще издържиш на шума, напрежението, бюрокрацията, глезените мамини синчета и щерки, претенциозните като теб родители, не запомнили, че и те на учебно заведение са ходили. И най-важното не забравяй: в това време носим отговорност за най-милото на всеки от нас: децата!

Истината - Успеваемостта зависи преди всичко от учителя. После от всичко останало. Ако той е интелигентен и неотразим, ще успее. Това демонстрира практиката. Когато е слаб психолог и възпитател, когато няма изявена персона, ще лежи на общия мотивационен декор и ще се пробва да оцелява в него. Това се следи на процедура. А там, където са се струпали огромни групи некадърници и с невисок разсъдък учители, резултатите се виждат. Там, където има мощен училищен състав, учениците се стимулират отлично и целият образ на образователния и образователен развой става друг.

Sakasneli - Oт у4ител до преподавател има разлика. На кого да дават огромни заплати, на тиядето ги бият в час ли? Има даскали с достижения, но повече си просят подараци по праздниците и единствено убиват времето за пенсия.

Хм - Неграмотността на пишещите във форумите е образно доказателство за равнището на образованието у нас. И по 20 заплати да дадат на учителите при пенсиониране, отново ще “произвеждат ” неграмотници, тъй като огромна част от самите учители също е необразована.

Реплика - Ха, нямало да има учители! В образованието царува цялостна какафония. Някой изобщо знае ли, че частните уроци стартират от първи клас. Защо учителите са освободени от налог върху този приход, който по никакъв начин не е за занемаряване.

ЕЕЕ - Престанете да злобеете,учителят в действителност заслужава и повече. Такова напрежение, стрес и отговорности няма в друга специалност.Който доста стачкува, да пристигна единствено един ден в шума, вдиган от 25 малчугани, като всеки един надвиква другия, нещо пита, нещо желае. Дава ли си сметка някой,колко от парите след заплатата отиват за лекуване, проучвания и погасяване на заеми? Защо болесттите, включително и раковите, са най-вече при учителите? Помислете, а след това ругайте!

Инфо: www.monitor.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР