Българският тютюнев холдинг "Булгартабак" ще закрие фабриката за тютюневи изделия

...
Българският тютюнев холдинг "Булгартабак" ще закрие фабриката за тютюневи изделия
Коментари Харесай

„Булгартабак“ затваря 130 годишна фабрика

Българският тютюнев холдинг "Булгартабак " ще закрие фабриката за тютюневи произведения в Босна Баня Лука до 10 март. Без работа на улицата ще останат десетки служащи, пишат сръбските медии в Босна и Херцеговина.

Новината за затварянето на 130 годишна фабрика в Баня Лука е била обявена от новия шеф Саво Корбаджиев.

Закриването на фабрика ще се разиска на планувано за 1 март държавно съвещание в Баня Лука. Синдикатите към този момент са поискали държавното управление да се намеси и отбрани ползите на служащите. Те са обезпокоени, тъй като от българският тютюнев холдинг декларирали, че към този момент не се занимават с производството на цигари. По неофициална информация представител на „ Булгартабак “ се е срещнал с управляващите на Република Сръбска в Босна и Херцеговина и ги е уведомил за изтеглянето на компанията от района.

През април предходната година British American Tobacco (BАТ) разгласи, че е придобила цялата гама от марките на „ Булгартабак “ в Босна и Херцеговина, в това число и тези, създадени в Баня Лука, като част от по-голяма договорка с българската компания.

През април 2017 година ВАТ закупи водещите марки на „ Булгартабак “ Victory, Eva Slim и GD за над €100 млн.

Собственик на „ Булгартабак “ е австрийското сдружение „ БТ Инвест”, което приватизира тютюневия холдинг за сумата от 100.1 млн. евро в края на 2011 година Тогава ВАТ бе посочван като един от евентуалните купувачи на Булгартабак, само че компанията по този начин и не взе присъединяване в процедурата по „ приватизация “.

"Булгартабак " купи 55% от фабриката в Баня Лука през 2013 година за близо 4.5 млн.лв. Малко по-късно посредством търгово предложение усили каузи си до 90%, а през предходната година стана напълно притежател на цигарената фабрика.

През последните години ВАТ закупи тютюневи марки и други активи в страни от Централна и Източна Европа. Миналата година от компанията оповестиха, че са купили от австрийската компания CID Adriatic Investments (CID) тютюневия бизнес на босненската компания Fabrika Duhana Sarajevo (FDS), в това число и нейната дистрибуция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР