Българският суперкомпютър Discoverer, част от европейската мрежа на високопроизводителните машини

...
Българският суперкомпютър Discoverer, част от европейската мрежа на високопроизводителните машини
Коментари Харесай

Българският суперкомпютър се нареди на 91-о място в световния ТОП 500

Българският суперкомпютър Discoverer, част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU, беше класиран на 91-во място в международната ранглиста на най-мощните суперкомпютърни системи TOP 500. Параметрите на машината, която е позиционирана в София Тех Парк, бяха тествани със специфични проби, които се организират в сходство със стандартите и условията на самостоятелната неправителствена организация, поддържаща класацията.

При тестванията Discoverer надвиши плануваната производителната мощност от 4,44 петафлопа като доближи до 4,518.9 петафлопа, а регистрираната върхова продуктивност беше 5,942.0 петафлопа, оповестиха от София Тех Парк.

Резултатите слагат Discoverer на 66-та позиция в спомагателната ранглиста на TOP 500 – HPCG, която мери доближаването на натоварванията на HPC и изкуствения разсъдък (AI), основани на машинно образование и надълбоко образование, посредством решение на система от линейни уравнения, прилагащи нови логаритми със смесена точност, които употребяват актуалния хардуер.

Суперкомпютърът Discoverer е създаден и доставен от световния водач в цифровата промяна – Atos.  С Discoverer броят на суперкомпютрите в TOP 500, създадени от Atos, става 36, като общата им продуктивност е 206 петафлопа. Освен в България, Atos доставя и суперкомпютрите от EuroHPC мрежата в още четири местоположения – Италия, Словения, Люксембург и Португалия.

Включването на Discoverer измежду първите 500 високопроизводителни машини в интернационален мащаб към този момент сложи България на международната карта на високотехнологичните страни и e причина за превръщането й в цифров хъб в Югоизточна Европа.

„ Отличното позициониране на Discoverer в класацията за суперкомпютри TOP 500 удостоверява, че EuroHPC JU работи с цялостна мощ. Като 27-ият най-мощен суперкомпютър в Европейския съюз, Discoverer е водещ в европейската HPC технология “, разяснява Андерс Дам Йенсен, изпълнителен шеф на Съвместното дружество EuroHPC. „ Когато всичките седем суперкомпютъра от EuroHPC JU са онлайн, можем да чакаме 670 петафлопа изчислителна мощ да бъдат налични за европейските проучвания и нововъведения. Те ще поддържат развиването на водещи научни проучвания, ще поддържат обществения бранш, МСП и индустриалните приложения в доста области и ще спомогнат за по-нататъшната база от познания на Европейски Съюз в региона на науката, технологиите, машинното образование, изкуствения разсъдък и разбора на данни с висока продуктивност ", добави той.

„ Много сме горди, че екипът на Atos проектира, достави и внедри извънредно нова технология суперкомпютър в София Тех Парк. Тази система, наречена Discoverer, е класирана като 91-ият най-мощен компютър в света. А съгласно индикаторите на HPCG е на 66 място в света. Машината е най-мощната в Югоизточна Европа. Ако вземем поради единствено Европа, Discoverer е в топ 30 на най-мощните суперкомпютри. Това ще даде нова опция за развиване на научната общественост в България и дружно благодарение на комерсиалните сътрудници ще разреши по-бърз напредък на цифровата стопанска система в този район “, сподели Томаш Хлавса, началник на Big data & Security отдела на Atos за Чехия и Словакия.

С цялата ранглиста можете
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР