Българският спорт се обедини срещу идеята за забрана на рекламата

...
Българският спорт се обедини срещу идеята за забрана на рекламата
Коментари Харесай

Спортът скочи срещу забраната на хазарта

Българският спорт се сплоти против концепцията за възбрана на рекламата на хазартни компании. Става въпрос за готвени промени в Закона за хазарта, което ще лиши футболни клубове и цели спортове от финансирането, което им е нужно.

„ Обсъждат се промени, без да се вземе поради спортът. Неглижират се потребностите му и в частност – тези на футбола ”. Това съобщи по Нова телевизия зам.-изпълнителният шеф на БФС Христо Запрянов.

По думите му възбраната за реклама на букмейкърски и бетинг компании ще има пагубен резултат върху футболните клубове.

„ Тези
хазартни компании са непосредствено свързани със спорта и е обикновено те да популяризират в него. Ако нямат опция да вършат това, няма да имат предпочитание да влагат. Голяма част от футболните клубове у нас са спонсорирани от тези компании. И в случай че те се оттеглен, това значи банкрут за българските клубове ”, акцентира Запрянов.

„ Предложението, което може да се внесе, има желание да забрани надписи на стадиона, лого на фланелките на футболистите, което е предложил преди години законът на Валери Симеонов. Затова и в този момент спортът е обезпокоен да не се заложат такива промени. А футболът разчита на спонсорство. Основни вложители във футбола са бетинг фирмите, с които огромна част от клубовете имат партньорски връзки. Много пъти сме обръщали внимание на обстоятелството, че няма данъчни облекчения за тези, които влагат в спорта. Затова и в случай че
букмейкърите се оттеглен, това значи банкрут на доста клубове.
Футболът разчита на мисълта на народните представители и да се вземе рационално решение. Подобни оферти биха били пагубни. А средствата от бетинг фирмите са обилни. Трудно е сходен огромен бизнес да се саморегулира “, уверен е Запрянов.
Той даде и образец със обстановката в други страни.

„ Много надпревари на ФИФА и УЕФА имат бетинг спонсори. В Англия три от четирите шампионати носят името на
букмейкър.  14 шампионати в Европа пък са с имената на бетинг компании “, изясни Запрянов.
Шефът в БФС има вяра, че може да се вкара някаква регулация. Според него огромен проблем е, че инвестицията в спорта не се признава за инвестиция и това отблъсква спонсорства от други сфери.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР