Българският шампион записа 4-та поредна загуба в групите на ,

...
Българският шампион записа 4-та поредна загуба в групите на ,
Коментари Харесай

Лудогорец без шансове в Европа след нова загуба: Звезден гол уби бляна

Българският първенец записа 4-та поредна загуба в групите на , откакто бе надвит в Сърбия от Цървена звезда с минималното 0:1. Така " орлите " остават последни с едвам 1 точка, до момента в който " звездашите " най-малко краткотрайно се качиха на лидерската позиция с 10 пункта и в последния кръг се изправят против Спортинг Брага в пряк спор за първото място, което обаче може да отиде и в ръцете на Мидтиланд, който се изправя против българския отбор.
Португалците позволиха проваляне в дуела против датчаните след трилър и 2:3 и по този начин остават с точка по-малко от сърбите. Мидтиланд пък е трети с 8 пункта.
Въпреки че при победа през днешния ден разградчани имаха по никакъв начин не неприятни шансове за третата позиция (ако Мидтиланд не бе победил в другата среща), която дава право на присъединяване в Лигата на конференциите, те започнаха страхливо, бяха надиграни и по този начин и не се хвърлиха самоуверено в търсене на нужния гол, даже и откакто към този момент изоставаха в резултата. А разликата пристигна от хубав гол от към 23 метра на Иванич в 57-ата минута.
Това е 4-ти триумф на този стадион за Цървена звезда против български съперници, като има единствено 1 проваляне. Отборът остава и със единствено 2 загуби в Европа вкъщи за последните цели 5 години (включително и квалификациите)!
Същевременно Лудогорец записа първо проваляне на сръбска земя в формален мач, като досега имаше 2 победи и 1 тъждество. Това е техен 17-и следващ мач без победа в групите на Лига Европа.
За българския първенец следва нов доста тежък конфликт - домакинство против главния си преследвач в Първа лига ЦСКА, който е на 4 точки от " орлите " и с мач по-малко. Двубоят е в понеделник (29.11), а единствено три дни по-късно идва и семейството против Арда от междинния кръг (02.12).
За сръбския гранд, който продължава гонитбата с Партизан, идват дуели против надлежно 6-ия и 8-ия във краткотрайното нареждане на сръбския хайлайф - Спартак Суботица (28.11) и Вождовац (01.12).

СЪСТАВИ
Цървена звезда: Борян, Гайич, Еракович, Драгович, Панков, Сърнич, Петрович, Канга, Катай, Иванич, Павков
Лудогорец: Падт, Пинас, Пластун, Терзиев, Икоко, Баджи, Гонсалвеш, Янков, Чибота, Десподов, Сотириу
Още и преди да е минала минута от срещата домакините извършиха рисково ъглов удар. Топката бе центрирана на първа греда и отклонена към втора, където състезател на сърбите я откри с глава, само че не съумя да я насочи в очертанията на вратата и тя излезе в навън.
Постепенно Лудогорец се освести и сътвори няколко нелоши офанзиви, само че те приключиха с неточни удари в навън първо на Пиерос Сотириу с глава, а след това и на Мавис Чибота, който проби добре отляво. Освен това гостите изравниха индикаторите при притежанието на топката към средата на полувремето.
В 29-ата минута се стигна и до най-чистото състояние в срещата, като то бе на сметката на българския първенец. Страхотна отборна офанзива приключи с технично подаване с пета към Клод Гонсалвеш, който пое топката от границата на наказателното поле и влезе в него, с цел да стреля от централна позиция в левия ъгъл на Милан Борян, само че някогашният пазач на Лудогорец съумя да избави не толкоз безапелационния удар на халфа.
В 38-ата минута Иванич опита изстрел от далечна отдалеченост и той не трябваше да съставлява проблеми за Серджио Падт, само че по презумция аварийният пазач на " орлите " сподели съмнения и не съумя да улови, изкарвайки топката в ъглов удар. Все отново след корнера не се стигна до нищо рисково.
В последните секунди от частта домакините пропиляха голям късмет. Иванич бе изведен отляво и напредна до близка за пукотевица позиция, от която опитва мерника си, само че топката мина с малко около страничния дирек на гостите.
В 54-ата минута Иванич изведе добре Павков отдясно и вторият опита изстрел от доста дребен ъгъл. Ударът му се оказа сносно пласиран и с задоволително мощ, само че все пак Падт избави по хубав метод. При повторенията се видя, че при шута е имало лек рикошет в Игор Пластун, което в допълнение усложни спасяването за стража на разградчани.
57` - 1:0! Иванич вкара втория си гол в 5 мача в групите. Той лиши топката при разиграване на " орлите " в личната им половина и с хубав и техничен удар в далечния ъгъл от към 23 метра не остави шансове на Падт.
В първите 10 минути след попадението темпото на игра доста бе нараснало и офанзивите и към двете порти следваха една след друга. Успоредно с това се увеличи и напрежението, като някои съдийски решения провокираха нерви и неодобрение, най-много от страна на домакините. Въпреки по-грубата игра темпото не спаддаше и ритъмът не се нарушаваше.
В 70-ата минута се стигна до хубав миг от дуела. Иванич се пребори технично с състезател на разградчани в наказателното поле, след което опита и изстрел от доста сложна обстановка, само че въпреки всичко не съумя да му придаде задоволително мощ и Падт улови с акробатичен плонж.
В последните секунди от срещата домакините пропиляха две чудесни благоприятни условия за гол, с които да направи триумфа си още по-изразителен.
ПРЕДИ ДВУБОЯ
При победа Цървена звезда си обезпечава пряк конфликт за първото място против Спортинг Брага в последния кръг. Както е известно, " звездашите " ще претърпят наказване да играят без аудитория през днешния ден поради ексцесиите при семейството против Мидтиланд (на стадиона ще бъдат пуснати деца по трибуните). Това сигурно прави задачата на българския тим една концепция по-лека, защото ентусиастите на сърбите са извънредно значими за тима.
Загубата в Белград от Мидтиланд рекъсна серия от 9 следващи дуела без проваляне в европейските клубни шампионати вкъщи (6 победи и 3 равенства). Тимът обаче има вяра, че ще може да постави началото на нова такава, защото играе много сполучливо на своя стадион против български противници и има 3 победи против едвам 1 проваляне.
Освен това Цървена звезда е инкасирал единствено 2 загуби в Европа вкъщи за цели 5 години (включително и квалификациите). Лудогорец обаче също може да се уповава на статистика, защото не е побеждаван на сръбска земя в формален мач, записвайки 2 победи и 1 тъждество. " Орлите " обаче са в доста тежка серия от 16 следващи дуела в групите на Лига Европа, в които нямат триумф.
Те би трябвало да са изключително деликатни първоначално, тъй като получават откриващото попадение преди или в 25-ата минута в последните им 5 гостувания в Лига Европа. Все отново те съумяха да удържат сърбите с нулево тъждество до 64-ата минута при срещата им в София отпреди няколко седмици, преди да изгубят с 0:1.
Александър Катай пък е в чудовищна форма, вкарвайки 13 гола в последните си 13 мача, а също така не е губил дуел, в който се е разписал, от април месец през 2019 година.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР