Българският състезател Ангел Русев стана европейски шампион в категория до

...
Българският състезател Ангел Русев стана европейски шампион в категория до
Коментари Харесай

Българин спечели златна европейска титла в тежестите

Българският играч Ангел Русев стана европейски първенец в категория до 55 кг на шампионата по повдигане на тежести в Eреван (Армения), откакто събра дуел от 250 кг (109 кг в изхвърлянето, 141 кг в изтласкването). Второто място остана за Рамини Шамилишвили от Грузия с дуел от 249 кг (113 кг; 136 кг), а бронза завоюва Валентин Янку от Румъния с резултат от 245 кг (109 кг; 136 кг).

В категорията имаше още един българин – младия Денис Данев, който също се показа доста добре и се подреди на 6-а позиция. Резултатът на Данев е от 222 кг в дуела, а в обособените придвижвания той реализира 96 кг в изхвърлянето и 126 кг в изтласкването.
-->
Русев извоюва европейската си купа във второто придвижване, когато даже не се наложи да прави трети опит. Той започва със 135 кг, с които нямаше никакъв проблем, по-късно усили на 141 кг и също подвигна сполучливо. Румънецът Валентин Янку също съобщи 141 кг във второто придвижване, които подвигна, само че журито преразгледа опита му и се видя пристъпване с щангата. Което означаваше отменяне на опита му. Така той остана със 136 кг, а сребърното отличие в дуела отиде у грузинеца Рамини Шамилишвили, който започва със 132 кг. След това обаче подвигна 136 кг от втори опит.

Иначе първото придвижване беше за грузинеца, което той завоюва със 113 кг. Тук Ангел Русев започва със 105 кг, които преодоля с лекост. След това обаче сбърка на 108 кг. Треньорският щаб на България взе решение да рискува непосредствено на 109 кг, което се оказа в следствие и вярно решение. И въпреки Русев да се размина с бронза в придвижването, то този резултат му оказа помощ доста за крайната победа.

Така Русев става европейски първенец в тази категория за трети път в кариерата си, като преди този момент е печелил златото през 2021-а година в Москва и през предходната година в Тирана. 21-годишният русенец има още във визитката си бронз от Световното състезание в Ташкент през 2021-а и сребро от дебюта си при мъжете през 2019-а в Батуми (Грузия) на Европейско състезание.

По-късно през днешния ден от 19.00 часа е надпреварата в категория до 61 кг при мъжете, където България ще бъде представяна от Иван Димов и Габриел Маринов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР