Българският реален брутен вътрешен продукт (БВП) се очаква да се

...
Българският реален брутен вътрешен продукт (БВП) се очаква да се
Коментари Харесай

Световната банка: Растежът на българската икономика ще се забави до 2.6%

Българският действителен БВП (БВП) се чака да се усили с 2.6% през 2022 година Това предвиждат от Световната банка, намалявайки по-ранната си прогноза през януари с 1.2 процентни пункта в сходство с по-песимистичния взор върху международната стопанска система в следствие от продължаващата война в Украйна.

Икономическия напредък на страната се чака да се форсира към 4.3% до 2023 година, след което да се забави до 3.7% през 2024 г.

Това се показва от Световната банка в годишния й отчет за 2022 година „ Глобални стопански вероятности “.

През 2021 година икономическият артикул на страната ни се е нараснал с 4.2%.

Оценката на Световната банка е по-малко оптимистична, спрямо прогнозата на българското държавно управление за 2.9% растеж на Брутният вътрешен продукт през 2022 година, който се планува в сегашния план за актуализация на бюджета, който следва да бъде импортиран в Народното събрание за утвърждение, напомня БГНЕС.

Руското навлизане в Украйна ускори последствията от пандемията от COVID-19 за страните от Централна Европа – България, Хърватия, Унгария, Полша и Румъния, като увеличи цените на стоките и инфлацията, провокира вълна от бежанци и понижи търсенето в страните от еврозоната, прибавят от Световната банка.

Очаква се стопанските системи от Централна Европа да се възползват в средносрочен проект от финансирането от Европейски Съюз по линия на Плана за възобновяване и резистентност.

„ Смущенията в енергийните доставки могат да доведат до натоварване на производството и да засилят натиска за повишение на цените, изключително с оглед прекратяването на доставките на природен газ от Русия към Полша и България и оповестените проекти на Европейски Съюз да забрани или последователно приключи вноса на изкопаеми горива от Русия до 2027 година “ съгласно Световната банка.

Икономическия напредък на Централна Европа се чака да се свие до 3.7% през 2022 година от плануваните 6.2% през 2021 година, като се чака да остане на това равнище до 2024 г.

Данни на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират, че действителната българска стопанска система е повишена с 4.0% на годишна база за първото четиримесечие на 2022 година, понижавайки по-ранната си оценка с 0.5 процентни пункта.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР