Българският разследващ журналист Христо Грозев най-после е получил отговор от

...
Българският разследващ журналист Христо Грозев най-после е получил отговор от
Коментари Харесай

Русия каза на Христо Грозев, че не води разследване срещу него, но го издирва

Българският проверяващ публицист Христо Грозев най-сетне е получил отговор от Русия за какво вътрешното министерство в Москва го разгласи за търсене в края на 2022 година, оповестява " Актуално ".

 

„ Няма никакво следствие против мен (поне не и такова, което да е известно на висшия проверяващ орган на Русия) “, написа той в профила си в Twitter.

 

„ И въпреки всичко съм в листата на най-издирваните лица в Русия за " закононарушение ". Разбира се, изцяло допустимо е да ме търсят за пътнотранспортно нарушаване, което съм направил преди 2016 година, когато за финален път бях в Русия “, добави шефът на проверяващата медия Bellingcat.

 

За доказателство той добави и фотография на документа, който юристът му е получил от Следствения комитет на Русия. Старшият следовател Я. Лукоянов припомня, че Грозев има право да апелира неговия отговор пред началника му – т.е. на процедура да апелира, че е почтен.

 

В края на декември Русия разгласи Грозев за търсене, което провокира голямо отвращение в България. От Москва обявиха, че търсят журналиста по " член от Наказателния кодекс ", само че не се посочваше кой тъкмо.

 

" Смятат ме за нарушител, само че аз не мога да се защитя, тъй като не знам защо. И явно желаят да дадат сигнал, че знаят къде тъкмо пребивавам ", сподели Грозев в изявление за австрийското издание Falter преди дни.

 

Обяви също по този начин, че е напуснал Виена, където живееше съвсем 20 години, тъй като там имало " повече съветски шпиони, в сравнение с служители на реда ".

 

През юли 2022 година съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) съобщи, че Христо Грозев е взел участие в " осуетен скрит план " за похищение на съветски изтребители, въпреки че не сподели дали в последна сметка е повдигнала задочно наказателно обвиняване против журналиста.

 

Грозев отхвърли обвиняванията и на собствен ред упрекна съветската вътрешна разследваща работа, че е фалшифицирала доказателства в поддръжка на изказванията си. Все още Руската федерация не е дала формален отговор на външното ни министерство по проблема с журналиста.

 

53-годишният Грозев изигра водеща роля в редица от най-значимите следствия на Bellingcat, в това число тези за отравянето на съветския двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му в английския град Солсбъри през 2018 година и отравянето през 2020 година на опозиционера Алексей Навални.

My lawyers finally received a reply from Russia's investigative committee. There's no investigation against me (at least none known to Russia's top investigative body). Yet, I am on Russia's most wanted list for " a crime ".. Talk about a whole State based on extrajudiciality.
— Christo Grozev (@christogrozev)
Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР