Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел

...
Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел
Коментари Харесай

Джамбазки настоя служебния кабинет да отмени решението за откриване на консулство на Сърбия в Благоевград

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки насочи публично искане към министъра на външните работи Иван Кондов, с което слага редица въпроси по отношение на откриването на консулството на Република Сърбия в Благоевград. В писмото си Джамбазки упорства за анулация на решението на Министерски съвет на Република България, с което се дава единодушие за откриването на дипломатическия център.

Сред аргументите за настояването, които акцентира съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация, е действителната опция консулството да бъде употребявано за враждебни дейности и подривна активност, оповестиха от партийния пресцентър.

Република Сърбия е правоприемник на кръвожадната Югославия, която организира безжалостна македонизация в така наречен Социалистическа република Македония. Освен това в последните години по никакъв метод не можем да назовем сръбската страна добросъседска или другарска. Напротив, подсещам нападението против екип на Българска национална телевизия и българите от Западните български околности през юни месец 2022 година. Причината беше репортаж за мина „ Караманица " край Босилеград, която и през днешния ден продължава да трови водата на Босилеград, написа българският представител в Европейския парламент.

Той напомня и арестуваната паметна плоча на починалите българи при клането на Коста Печанац, осъществено през 1917 година, която беше скрита години от полицията и локалната власт. Сърбия към момента не е приложила глобите по отношение на Руската федерация и отхвърля да следва общата външна политика на Европейски Съюз. Нещо, което е в прорез с настояването да бъдат член на същия този Съюз.

Ангел Джамбазки показва угриженост по отношение на господин Митко Солаков, който е назначен като консул в Благоевград, само че в това време извършва длъжността на почетен консул и на Казахстан. Държава, още веднъж мощно обвързана с Руската федерация. В същото време, брачната половинка на господин Солаков, госпожа Анастасия Солакова, е почетен консул на Сърбия в Пловдив от месец юли 2020 година

Остава усещането, че едно семейство си поделя представителството на западната ни съседка за съвсем цяла България и аргументите за това остават незнайни за българските жители, упорства още Джамбазки в писмото си до министъра на външните работи.

Ангел Джамбазки слага на вниманието на Министерство на външните работи следните въпроси, с които упорства българската общност да бъде осведомена по отношение на решенията и задачите на консулството на Република Сърбия в Благоевград:

1. Какво постанова разкриване на Консулство на Република Сърбия в Благоевград?

2. Какви са аргументите за назначението на едно и също лице с функционалностите консулско длъжностно лице на страната Казахстан и на страната Сърбия?

3. Защо ролята на консулски длъжностни лица е поверена от българската страна в ръцете на двама души, членове на едно и също семейство?

4. Какъв сигнал смятате, че насочва българската страна в двустранните връзки с Република Северна Македония с решението за отваряне на Консулство тъкмо в Благоевград?

Съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация отбелязва, че в консулския окръг за Пловдив се обгръща територията на областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. А към днешна дата седалището на новото почетно консулско в град Благоевград включва територията на областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин и Плевен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР