Българският политически елит не е готов за новата Стратегическа концепция

...
Българският политически елит не е готов за новата Стратегическа концепция
Коментари Харесай

Илия Налбантов: Българският елит не е готов за Стратегическата концепция на НАТО

Българският политически хайлайф не е подготвен за новата Стратегическа идея на НАТО. Това съобщи в изявление за БГНЕС Илия Налбантов, боен специалист и ръководител на асоциация „ Джордж Маршал – България “.
В Мадрид от 28 до 30 юни ще се организира срещата на върха на НАТО, на която държавните и държавните глави на страните-членки ще поддържат новата Стратегическа идея на Алианса. Тя би трябвало да набележи задачите и дилемите на Северноатлантическия пакт през идващите години.
" Силно, по-силно НАТО "
„ Значението на Стратегическата идея на НАТО е в нейното наличие, което преформатира средата за сигурност. Тя дава безапелационна оценка, че има действителни закани за сигурността на страните-членки на алианса. Северноатлантическият пакт е квалифициран политически и военно за новите провокации, опасности и закани, които идват от Изток. Лозунгът е: „ Силно, по-силно НАТО “, съобщи Илия Налбантов.

Той уточни, че оттук насетне Стратегическата идея ще детерминира условията към всички страни-членки, да извърнат внимание на своите качества, с цел да вземат участие съгласно опциите си в бъдещите сили за отговор на НАТО. Те ще набъбнат от 40 хиляди на 300 хиляди.

„ Това са сили за неотложен отговор. Това значи освен количествен, а и първокласен скок в бъдещата военна мощ, която ще се опълчва на провокациите за сигурността на Европа и евроатлантическото пространство “, означи военният специалист.

В новата идея ясно са посочени заканите.

„ Противници имаше и в предходните концепции, като се изключи тази от 2010 година, където Русия беше сътрудник в напъните на НАТО, само че тогава такава беше политиката. След окупирането на Крим през 2014 година и нашествието в Украйна от февруари 2022 година страните-членки премислиха заканите и още веднъж има ясно дефиниране на закани и съперник в лицето на Русия и Китай “, съобщи ръководителят на асоциация „ Джордж Маршал – България “.

България наоколо до новата Желязна завеса
Наред с концепцията другият значим въпрос, който ще бъде разискван на срещата на върха в Мадрид, е усилването на Източния фланг на НАТО, в който попада и България.

„ За нас усилването на Източния фланг на НАТО значи няколко неща. На първо място да прекъснем със руското мислене, обвързвано с планирането на защитата, че някой различен ще пристигна да ни пази “, сподели Илия Налбантов.

Той акцентира, че би трябвало да влагаме в технологии за превъоръжаването на армията, както и в организация на оперативното и бойното обмисляне за потребление на въоръжените ни сили както независимо, по този начин и в съдружен формат.

„ Това е голямо предизвикателство за българската политическа класа, тъй като тя сега е несъответстваща. Както беше несъответстваща за предходната Стратегическа идея, по този начин е несъответстваща към този миг и за провокациите на новата Стратегическа идея на алианса “, акцентира Налбантов.

Експертът прикани да бъдат отстранени всички обструкти, които се опълчват на модернизацията и превъоръжаването на българската войска.

„ Само с съвременни, софтуерни въоръжени сили можем да отговорим и подсигуряваме сигурността на България в подтекста и рамките на груповата сигурност. Сами никой не може. Войната в Украйна го сподели ясно и изрично. Целият свят оказва помощ на Украйна против агресора. Ние няма по какъв начин независимо да решаваме каквито и да било задания “, сподели той.

Налбантов разяснява и въздействието, което ще окаже разширението на НАТО върху страните от Източна Европа. „ Политиката на отворени порти е голямо предизвикателство за преконфигуриране на цялата системата за сигурност. На процедура ние ще бъдем директно покрай новата Желязна завеса “, съобщи ръководителят на асоциация „ Джордж Маршал – България “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР