Българският паспорт отново е в топ 20 на най-мощните документи

...
Българският паспорт отново е в топ 20 на най-мощните документи
Коментари Харесай

Нова класация определя нашите паспорти за едни от най-мощните

Българският паспорт още веднъж е в топ 20 на най-мощните документи за пътешестване по света, демонстрира класацията Henley Passport Index за 2022 година Той ни дава опция да посещаваме без виза 173 страни от петте континента.

За четвърта поредна година българският паспорт е класиран на 17-о място от основаната в Лондон консултантска компания " Хенли енд партнърс “. Нейният показател се основава на данни, предоставени от Международната асоциация за въздушен превоз (IATA). Тази ранглиста постоянно наблюдава най-благоприятните за пътешестване паспорти в света от 2006 година насам, посочи Си Ен Ен.

Тя регистрира броя на страните, до които може да се пътува с даден паспорт без виза или с опция за приемане на виза при идване.

Според критериите, в случай че не ви е належащо авансово кандидатстване за виза, паспортът ви е мощен. При подреждането на страните не са взети поради настоящите ограничавания за пътешестване по време на коронавирусната пандемия.

17-ото място, което българският паспорт държи от 2019 година насам, е най-високата позиция, която е заемал. В самото начало на класацията през 2006 година той е бил 29-и в света, демонстрира историческата информация на " Хенли енд партнърс “.

Разширява се пропастта сред Севера и Юга, когато става дума за независимост на напредване, се споделя в тазгодишния отчет на консултантската компания.

Тъй като не се регистрират краткотрайните рестрикции поради пандемията, притежателите на паспорти на двете страни, които разделят първото място – Япония и Сингапур, теоретично може да пътуват безвизово до 192 страни. Това е със 166 дестинации повече от жителите на Афганистан, които са на дъното на показателя от общо 199 паспорта.

Афганистанците може да отидат едвам в 26 страни, без да си извадят авансово виза.

Както е всекидневно, страните от Европейски Съюз преобладават в челото на класацията, посочи Си Ен Ен. Южна Корея дели второто място с Германия (с паспорти, които им дават безвизов достъп до 190 страни и територии). На трето място са Финландия, Италия, Люксембург и Испания, чиито жители могат да отидат в 189 страни без виза.

Франция, Нидерландия и Швеция са се изкачили с едно ходило, с цел да се причислят към Австрия и Дания на №4 (с безвизов достъп до 188 страни). Ирландия и Португалия са пети (с достъп до 187 държави).

Съединени американски щати и Англия, които деляха " шампионското “ място през 2014 година, са си възвърнали ненапълно позициите. Те се издигнаха с едно ходило до №6 дружно с още четири страни с история на изолационизъм или неутралитет: Швейцария, Норвегия, Белгия и Нова Зеландия.

На номер №7 са Австралия, Канада, Чехия, Гърция и Малта. Източноевропейски страни допълват остатъка от топ 10. Унгария и Полша се издигнаха до осмо място, Литва и Словакия – до №9, а Естония, Латвия и Словения са на десета позиция.

Като оставим настрани пандемията, свободата на пътешестване се разшири сензитивно през последните две десетилетия, акцентира Си Ен Ен. Когато показателят е бил учреден през 2006 година, един човек е можел да посети приблизително 57 страни, без да има потребност да си вади виза авансово, предава " Телеграф ".

Днес този брой е 107 – съвсем двойно. Но на тези нови свободи се любуват най-вече Европа, Северна Америка и богатите азиатски страни. Притежателите на паспорти от страни като Ангола, Камерун и Лаос може да влязат без виза единствено в към 50 страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР