Българският онлайн търговец Badu.bg привлича 2.6 млн. евро инвестиция от

...
Българският онлайн търговец Badu.bg привлича 2.6 млн. евро инвестиция от
Коментари Харесай

AliExpress от Петрич или как Badu.bg привлича 2.6 млн. евро инвестиция

Българският онлайн търговец Badu.bg притегля 2.6 млн. евро инвестиция от мецанин фонда Silverline Capital и частни вложители Компанията към този момент работи на четири пазара и предлага над 700 хиляди продукта от китайски търговци в над 400 категории С получените средства ще провежда бизнеса си по-добре, ще усили неколкократно асортимента и ще влезе в още девет страни
Историите на фирмите, които потеглят от дребни провинциални градчета и порастват с упоритости за интернационален състезател, не са доста. Точно към тях обаче се числи тази на петричката " Баду ". За относително късото си битие от под десетилетие онлайн търговецът зад едноименния бранд Badu.bg, който продава така наречен небрандирани генерични артикули, съумява да стъпи на четири пазара, като към този момент извършва по към 1500 поръчки дневно. А новата цел е агресия в още девет страни от Централна и Източна Европа.

За осъществяването й е притеглен, който дружно с още няколко частни вложители влага общо 2.6 млн. евро. Освен за навлизането на нови пазари средствата ще бъдат употребявани и за по-доброто образуване на бизнеса и въвеждането на нови софтуерни решения като персонализирани предложения и динамично ценообразуване. Да откриеш Китай от Петрич Идеята за Badu.bg се ражда през 2014 година, когато създателят й Кирил Шопов се завръща в родния Петрич с желанието да създаде бизнес в областта на електронната търговия. Към оня миг секторът в световен мащаб е относително добре развъртян, въпреки и надалеч от актуалното си положение, а опциите за прохождащи компании в него са огромни. Първоначалният проект е за уебсайт, на който локални търговци да продават стоката си -. С уменията си на програмист в плана се включва и съгражданинът му Антон Чапов, който и до през днешния ден е акционер в компанията.

" С доста дребен бюджет, съвсем с никакъв, взехме решение доста самоуверено да създадем marketplace, който с това, което знам в този момент, в никакъв случай не бих почнал ", споделя Кирил Шопов.
Реклама
Самото име " Баду " няма съответно значение, само че целеустремено е търсено малко название с четири букви, което да може да се запомня елементарно - по образеца на огромни марки като eBay. " Реших да го кръстя Badu. За благополучие тогава домейнът беше свободен - а към днешно време домейн с четири букви в каквато и да е композиция е съвсем невероятно да се закупи ", изяснява Шопов. Така той купува българския домейн, както и гръцкия, който също е свободен, и дружно с различен сътрудник - Николай Илиев, стартират да се свързват с локални търговци, които се записват на уеб страницата.

Проектът потегля с голям брой налични продуктови категории на уеб страницата, чието запълване обаче се оказва муден развой, а продажбите, въпреки и да има някакви, не са на търсеното равнище. Нещата се трансформират съществено, когато Николай Илиев отива до Китай, където се среща с локалната екосистема на електронната търговия, както и с китайски предприемач, който след това става сътрудник в компанията, и с негова помощ българският екип взема решение да опитва да качи на платформата артикули от Китай, които да продава в България. Всичко от Китай Началото на опита е през 2016 година, а ходът се оказва толкоз сполучлив, че цялостната идея на бизнеса се трансформира - от характерен marketplace към платформа, през която самата " Баду " продава артикули от разнообразни търговци от Китай. Опцията за marketplace официално остава налична, само че по думите на Шопов като дял размерите на стоките, които се оферират по този метод, са минимални. А в голямата част остава новият модел, при който компанията взима описанието и фотосите на продуктите от тамошните търговци, превежда ги на български и ги качва на платформата подготвени за продажба на локалния пазар. При направена поръчка китайският сътрудник купува стоката и я изпраща по въздух до България. За превоза употребяват няколко превозвача според от настоящите цени и условия.

Средно от подаването на поръчката до доставката й до адрес на клиента минават 15-ина дни, твърди Шопов (за съпоставяне - общоприетата време за доставка на китайския колос в електронната търговия AliExpress е в диапазона 15 - 45 дни). А една от най-големите добавени стойности за потребителя е в това, че от Badu.bg правят целия развой по освобождение на стоките от митница.

Това, което остава непроменено най-малко на доктрина, е съществуването на голям брой продуктови категории. Реално обаче, най-малко докъм края на 2022 година, главната част от асортимента са облекла - което е и категорията с максимален триумф в онлайн търговията в международен мащаб. Планът обаче е в даден миг портфолиото да се диверсифицира и през Badu.bg да се продават артикули, аналогични на тези в AliExpress, който работи по подобен модел, като предлага артикули на разнообразни търговци.
Реклама
" Ние имаме същия потенциал - нашият център в Китай може да продава безусловно всевъзможни артикули, стига да дават отговор на изискванията да може да се изпращат по въздух и да няма проблеми с митниците ", твърди Кирил Шопов. А повода огромното разширение на асортимента да стартира едвам към края на предходната година, е в нуждата от функционално възстановяване на уеб страницата, тъй че да може да поеме новите размери. От началото на тази година обаче на българската платформа към този момент стартират да се появяват артикули, които по думите на Шопов " са 1:1 като тези на AliExpress ".

Така, в случай че за предходната година постигнатият оборот от близо 6 млн. лева е бил съвсем напълно от продажба на облекла, през тази притежателите на Badu предвиждат растеж от порядъка на 15% до към 7 млн. лева

Кирил Шопов показва още, че въпреки от китайския колос да настояват, че продуктите на платформата им са към 100 млн., голяма част от тях се дублират и неповторимите продукти са действително към 5-6 млн. На Badu.bg пък понастоящем се оферират към 700 хиляди продукта в над 400 категории - с някои изключения, като да вземем за пример детски играчки и артикули за бебета, които са обект на по-строги регулации. Амбицията на екипа пък е с инвестицията от Silverline Capital в идната година асортиментът да нарасне до 3-4 млн. продукта, а " в най-близко време " да изравнят продуктовата наличност с тази на AliExpress.
Основателят на платформата Кирил Шопов Фотограф: Надежда Чипева
По-сигурно, комфортно и бързо Разликата с извършването на покупки от китайската платформа идва по няколко линии. От една страна, към този момент упоменатото митническо обслужване, което Badu.bg правят за клиентите си. От друга, опцията заплащането за закупените артикули да стане при доставката им с натрапен платеж, а не наложително при самата покупка с карта към незнаен китайски търговец. За някои от продуктите компанията предлага и опция за обзор на доставката, преди клиентът да реши дали да вземе пратката, или да я откаже. Налице е и опцията за връщане на стоката в 14-дневен период - което в тази ситуация с извършване на покупки от търговец в Китай е много по-сложно и скъпо упражнение. И не на последно място - обслужването на клиентите става на локалния език в страната, в която са.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР