Българският научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий (НИК 421)

...
Българският научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий (НИК 421)
Коментари Харесай

Пирати дебнат българския кораб Св. св. Кирил и Методий

Българският научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " (НИК 421) плава на към 180 морски благи западно от крайбрежията на Африка, около архипелага Кабо Верде (Зелени нос), като минава през зона, оповестена за рискова от пиратски офанзиви, оповестиха от  Висшето военноморско учебно заведение " Никола Й. Вапцаров " (ВВМУ).

Преминаването през този регион изисква доброволни отчети към брегови център за надзор на корабоплаването под взаимното командване на френските и английските военноморски сили, допълват от ВВМУ. 

Заради риск от пиратски набези от 12 март на кораба е нараснала готовността за отразяване на офанзиви на надводен съперник,  интензивно е зрителното и техническото наблюдаване. 

На 13 март на борда на НИК 421 се организира подготовка за очистване на офанзивите на бързоходен надводен съперник, като се организира пукотевица с леко стрелково оръжие, означават от ВВМУ.

" Св. св. Кирил и Методий " се връща към България през Атлантическия океан от българската база " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън, където достави материали за градежа на нова лаборатория и подкрепя научните проучвания на 32-рата българска антарктическа експедиция и нейни партньорски експедиции от други страни.

Плановете плануват плавателният съд да дойде на 21 март в Картахена, Испания. Оттам на борда ще се качат за образователна процедура по време на плаването до България 24-ма курсанти, двама преподаватели и един началник на практиката от ВВМУ " Н. Й. Вапцаров ".

Очаква се " Св. св. Кирил и Методий " да дойде във Варна на 3 април, допълват от ВВМУ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР