Българският национал Никола Илиев прави истински фурор в Италия с

...
Българският национал Никола Илиев прави истински фурор в Италия с
Коментари Харесай

Агентът на Никола Илиев: Той винаги е знаел какво иска, интересува го само футболът

Българският национал Никола Илиев прави същински възторг в Италия с екипа на Интер, а с цел да опише повече за 18-годишния футболист, в студиото на предаването " Калчо фикс идея " по Max Sport 3 специфичен посетител беше неговият сътрудник Калоян Иванов. 

- Как ви срещна ориста? 
- Ако би трябвало да се върна обратно във времето...мисля, че той навърши 15 години тогава, когато се срещнахме за пръв път. Беше на един мач въз основата на Ботев (Пловдив) на Коматево против ЦСКА. Тогава следях други футболисти, само че на този съответен мач се случи по този начин да остана извънредно впечатлен от качествата му. Веднага се видя, че това дете има капацитет за на открито и взех решение да направя крачката.

- С какво тъкмо той се отличаваше от останалите? 
- Технически – сигурно, физически – също. Лидерските му качества безусловно се виждат също. Поредица от качества, които един футболен сътрудник няма по какъв начин да не забележи.

- Лесен ли беше контактът с родителите му, те имаха ли искания да работите дружно? Знаем, че постоянно родителите се появяват и като пречка в тези моменти... 
- Доколкото си припомням, няколко дни нямах самообладание да намеря контакт с родителите по някакъв метод. Отне ми към 4-5 дни, а по-късно напълно инцидентно един мой другар ме свърза с тях. Направихме си среща, видяхме се, тя останаха впечатлени от това, което имам да предложа и да кажа за тяхното дете и по този начин се случиха нещата. 

- Колко постоянно един млад футболист поддържа връзка със своя сътрудник. По какъв брой пъти се чувате, по какъв начин протича процеса зад кулисите? 
- Зависи, строго самостоятелно е. Всеки футболист по друг метод комуникира и се случват нещата с сътрудника му. Аз особено имам много добра връзка с него и дневно се чуваме по два-три пъти, нагледно казано. Връзката ни е повече от футболист-агент.

- Безспорният възторг, който Никола Илиев направи бе в младежката Шампионска лига. Той вкара 4 гола против Виктория (Пилзен). Дори в мъжкия футбол не се случва постоянно един футболист да вкара 4 попадения. Какво му казахте, какви бяха първите думи по-късно, което направи тогава? 
- Нямах опция да виждам мача, тъй като не го излъчваха, само че го следях. Мисля, че първият гол падна в 22-та минута и си споделих, че може да паднат повече и по този начин стана. Чак толкоз не съм очаквал. Първо го поздравих, естествено. Той беше извънредно удовлетворен от представянето си, несъмнено. Интересното беше, че ми сподели, че желае да ги не помни допустимо най-бързо и да гледа към идващия мач. 

- Това типично ли е за един 18-годишен футболист, който е същинска сензация в този миг? 
- Не, не тъкмо, тъй като някои футболисти на тази възраст биха се объркали и замислили по-дълго по това, което са сторили, а не би трябвало да е по този начин. Постоянството е точно този ключ.
 Национал на България с възторг за Интер в групите на ШЛ, вкара 4 гола на чехи и изхвърли Байерн Национал на България с възторг за Интер в групите на ШЛ, вкара 4 гола на чехи и изхвърли Байерн
- А по кое време тъкмо се появи Интер и по какъв начин протекоха договарянията? 
- От Интер демонстрираха интерес, посрещнах основния скаут на тима и първия мач го гледаха на Коматево. Трябваха му единствено 45 минути, с цел да каже, че го желае и ние да сме хората, които да сложим изискванията. 

- Какво сподели той за него? 
- Каза, че бърза за самолета, тъй като след единствено 45 минути сподели, че няма смисъл да го гледа повече и да се концентрираме върху конкретиката, върху изискванията. - Как се промени Никола от момента, в който се срещнахте за пръв път до този миг? - Беше радикално друго момче. Видя, че условията са по-големи и професионализмът е на много по-високо равнище.

- Никола Илиев или Коко, както го назовават – кой е той в действителност? 
- Аз съм впечатлен от неговия темперамент. Изключително предан е на това, което прави. Има изключителна дисциплинираност, въпреки да намира време да се забавлява и така нататък С една дума – водач, несъмнено. 

- Колко постоянно се срещат тези качества във футболистите на неговата възраст? Това са качества, които не се построяват от през днешния ден за на следващия ден и в този ред на мисли какъв брой е значимо фамилията в този случай? 
- Семейството е от изключителна значимост, несъмнено. Той е обграден от хора, които в действителност държат на него и го поддържат – майка му, татко му, дядо му, баба му, аз и най-хубавият му другар. Това са хората към него. 

- В подобен случай съм права, откакто споделих в предварителния ни диалог, че той не позволява доста хора до себе си? 
- Не, не позволява доста. Макар, че е разговорлив е решил да си резервира този кръг с хора. Ние го поддържаме и към този момент всичко върви добре.

- Важно ли е футболистите да не позволяват доста хора до себе си, с цел да не могат да им вляят за решенията им, за пътя в кариерата им? До каква степен това има значение? 
- Всеки един футболист самичък си взима решенията. Особено като е на такова равнище, не обичат доста да се вслушват по принцип, само че е строго самостоятелно. Той си избира кръга от хора. 

- От какво семейство е Никола Илиев? Какви препоръки му дават неговите близки? 
- Никой от фамилията му няма нищо общо с футбола. От този кръг от хора по-скоро сме аз и неговият другар в час с футбола. Семейството му му дава поддръжка, поощряване да работи, да е виновен, да е съсредоточен, да не мисли за други неща. От изключителна значимост е той да е съсредоточен, спокоен, целенасочен. 

- Струва ми се, че дядо му е доста значим в неговия живот. Така ли е? Той ли му дава сили да върви напред? 
- Всички по равно му дават мощ от фамилията му. По-скоро той е взел тази роля на водач там и той по-често се изявява и му дава препоръки. Но всички имат огромна роля за това нещо.
 Никола Илиев още веднъж се разписа за Примаверата на Интер Никола Илиев още веднъж се разписа за Примаверата на Интер
- Как съумява едно 18-годишно момче да стои толкоз крепко стъпило на земята? 
- Той постоянно е знаел какво желае. Още от 15-годишна възраст знаеше, че желае да отиде на открито, да си опитва шанса на открито, да се случат нещата на открито. Ключът е това – постоянството, знанието на това, което желае и нехлъзгането по изкушенията, които ни обкръжават. 

- Как се отразяват родителите на кариерата на един млад футболист? Говорихме си, че те обичат да дават препоръки на треньорите даже. В последна сметка какъв брой пречат на своите деца по този метод? 
- Според мен пречат. Пречат дотолкоз, доколкото си разрешат да разясняват чисто футболни неща, изключително дамите. Бащите имат малко по-голяма подготвеност от тях, само че не чак толкоз. Наистина пречат. Трябва да оставят треньорите да са в непрекъснат разговор с децата и да не се обаждат толкоз постоянно. Много по-различно е да се гледа извън, да се практикува вътре. Това е спорт, който не е елементарен. Футболът е една дебела енциклопедия, с която в случай че не си осведомен, не е желателно да се обаждаш.

- Колко мъчно се пробива в Италия? 
- Трудно, несъмнено доста мъчно се пробива в мъжкия футбол. Но там имат доста мощна Втора лига, тъй че множеството гении се обиграват там. Когато са подготвени – на 19, на 20 години към този момент да заиграят в тимовете си, от които са преотстъпени. 

- Вярно ли е, че Никола тренира с първия тим на Интер и какви са възможностите да го забележим в Серия А? 
- Да, той тренира. Викан е постоянно, три пъти в седмицата тренира с тях. Чакаме да забележим какво ще се случи. Аз съм в непрекъснат контакт с тях, харесват го, ценят го, всичко е въпрос на време. 

- Как съумява той да избяга от манията по обществените мрежи, тъй като отваряйки неговия профил в обществената мрежа ние виждаме единствено футболни фотоси... 
- Абсолютно. Това е показателно, че той знае какво прави, знае какво желае и че други неща не го интересуват с изключение на футбола.

- Виждаш ли Никола Илиев и като водеща фигура и в мъжкия народен тим на България през идващите години? 
- Надявам се. Не мога да го видя занапред, само че се надявам да е по този начин отсега нататък и да способства с неговите качества за развиването на националния тим. Бъдещето е ярко с новия треньор и с подмладяването, това е ключът.

Снимки: Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР