Българският народ би загубил, ако се присъедини към еврозоната. Това

...
Българският народ би загубил, ако се присъедини към еврозоната. Това
Коментари Харесай

Стив Ханке: Трябва да има референдум за въвеждането на еврото в България

Българският народ би изгубил, в случай че се причисли към еврозоната. Това съобщи пред икономистът проф. Стив Ханке, който бе консултант на президента Петър Стоянов.

„ Иска ми се да кажа няколко неща за този, както го назовават, План за въвеждане на еврото. Преди всичко ще загатна процеса, по който това се случва. Не ми харесва методът, по който тематиката е била ръководена в предишното. Това е остарелият метод за секретност на държавното управление на Борисов. Те се опитваха да създадат това нещо скрито. Затова мисля, че най-хубавото нещо, което може да се направи с проекта, е да позволим слънцето да го огрее и да не се прави скрито “, разяснява Ханке, който е прочут като „ татко на валутния ръб у нас “.

Той съобщи, че до момента не е имало никакъв  стопански разбор на изгодите и на цената за обществото и стопанската система от въвеждането еврото, като добави, че подобен би трябвало да се направи от Българската национална банка и Министерството на финансите. Според него отчети би трябвало да сформират и български и външни специалисти.

„ Темата би трябвало да се разиска намерено след привършване на изследванията. Трябва да има публичен спор. Задължително е да има референдум – обществеността би трябвало да гласоподава дали в действителност желае да одобри еврото, или не. Това е доста значима тематика и би трябвало да бъде предмет на референдум “, безапелационен е той.

„ Защо бихте желали да измененията система, която работи доста добре от 25 години? Инфлацията е под надзор, а дългът е доста по-нисък. Корупцията е доста по-малка, в сравнение с би била, в случай че бяхте в Еврозоната “, добави Ханке.

Той даде образец с Естония и Литва, които влязоха в еврозоната и сега са страните с най-високи равнища на инфлация в 19-членния валутен блок. Инфлацията в Литва е съвсем 16% на годишна база, а в Естония – съвсем 15%. На европейска база инфлацията е единствено 10,5%.

„ Рискът от нараснала инфлация е доста по-голям, в случай че приемете еврото и се отдалечите от системата на валутния ръб. Българската общност поддържа ли това? Потговорът е - не. Всички изследвания на публичното мнение демонстрират, че сред 60 и 70% от българите имат задоволително разсъдък да осъзнаят, че валутният ръб работи и не желаят да се откажат от него. Само към 20% от обществеността фактически желае да се причисли към еврото. Така че политически е доста непопулярно в България да се направи тази смяна тъкмо в този момент “, сподели Ханке.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР