Българският лекарски съюз излиза от преговорите за предстоящия Национален рамков

...
Българският лекарски съюз излиза от преговорите за предстоящия Национален рамков
Коментари Харесай

БЛС иска оставки на ръководството на НЗОК

Българският лекарски съюз излиза от договарянията за идния Национален рамков контракт с актуалното управление на НЗОК и упорства за оставките на шефа на касата проф. Петко Салчев и на ръководителя на Надзорния й съвет доктор Александър Златанов. Това разгласи ръководителят на съсловната организация доктор Иван Маджаров. По думите му липсват договаряния с осигурителната институция, има единствено реплика. Според БЛС сериозен проблем е и предлагането на НЗОК да не се подписва нов 3-годишен рамков контракт до приемане на бюджет. Припомняме, че по предложение на някогашния зам.-министър на опазването на здравето и началник на Народно събрание на НЗОК Жени Начева НРД стана 3-годишен. " Смятахме, че това ще улесни съсловието. Оказа се, че по този начин редица тежки проблеми в всекидневието, вместо да се вземат решение, се замитат и стават все по-големи ", разяснява през вчерашния ден Маджаров. Той акцентира, че системата е пред срив, " дигитализацията нанесе ущърб на всички и е належащо редица текстове да бъдат изчистени ".
Причина за недоволството на съсловието е решението на Народно събрание на НЗОК от вторник. Тогава на съвещанието е прегледано предложение за нарастване на клиничните пътеки с 12% за трите месеца до края на годината и с 8% по-късно, само че се оказва, че числата са надалеч от желаните от БЛС в средата на октомври 18% нарастване.
Цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени от 1 септември 2022 година с 8% по отношение на май т.г. и по този начин общо нарастването ще бъде 33%, разгласи по-рано шефът на НЗОК във връзка изпратено при започване на седмицата предложение до БЛС от Народно събрание на касата. Надзорниците оферират и 18-процентно нарастване на цените на медико-диагностичните действия от 1 септември. По думите на Салчев няма период за отговор на предлагането. В случай, че то не бъде признато, няма да бъде подписан анекс към НРД, а икономисаните пари и средствата от запаса няма да бъдат разпределени и ще бъдат трансферирани за предплатени заплащания за идната година.
От доклада за осъществяването на бюджета на НЗОК излиза наяве, че общо приходите и парите от прехвърляния към 30 септември са на 4 709 млн. лева, което е 74% от заложеното в годишния проект за 2022 година (6 368 млн. лева.), а по отношение на същия интервал към 2021 година се регистрира растеж с 407 млн. лева
Към 31 декември ще са нужни спомагателни пари за профилираната доболнична помощ (15 млн. лева.), денталната помощ (10 млн. лева.), медицинските произведения и диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване (2 млн. лева.), както и 5 млн. лева за медикаменти за лекуване на рак и медикаменти при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии. Прогнозата е, че ще са нужни в допълнение 32 млн. лева, като по думите на Салчев, средствата ще бъдат обезпечени от запаса на НЗОК и от преизпълнение на приходите от здравноосигурителни вноски. По данни на Национална агенция за приходите се чака преизпълнението да е към 20 млн. лева
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР