Българският лекарски съюз (БЛС) е силно обезпокоен от решението на

...
Българският лекарски съюз (БЛС) е силно обезпокоен от решението на
Коментари Харесай

БЛС: Съдебното решение за допускане на неваксинирани деца в градините е опасен прецедент

Българският лекарски съюз (БЛС) е мощно смутен от решението на сливенския административен съд, че прекъсването на неимунизирано дете от градина е дискриминация. “Това правосъдно решение е казус и на Балканите, и в страните от Западна Европа “, се споделя в позиция на съсловната лекарска организация.

Според нея решението не регистрира публичния интерес и опонира на редица интернационалните актове. Нещо повече: решението слага в риск публичното здраве и дава превес на персоналния пред публичния интерес.

БЛС напомня, че по данни на държавният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев сред половин и един % от децата не могат да бъдат ваксинирани заради разнообразни аргументи: вродени болести, алергични положения и други, които не оозволяват провеждането на ваксинопрофилактика. За тях единственият метод да бъдат защитени е да им бъде обезпечена среда от ваксинирани, в която няма по какъв начин причинителят да стигне до тях – така наречен “колективен имунитет “. За да бъде той сбъднат е належащо имунизационно покритие от 95 - 96%.

Според БЛС е налице е и сериозна заплаха решението освен да послужи като претекст за завеждането на още каузи, само че и да сътвори съществени предпоставки за усилването на антиваксарските настройки у нас и увеличение броя на неимунизираните деца в страната. А това от своя страна води до увеличение риска от появяването на епидемии от инфекциозни болести като епидемията от морбили тази година. От януари 2019 година до април Националният център по заразни и паразитни заболявания е записал 389 случая на морбили, които до ноември към този момент са над 1000. За същия интервал през 2018 година случаите са били 4, а през цялата година – 13. Разпространението на морбили у нас бе лимитирано с помощта на незабавната имунопрофилактика на рисковия контингент извършена от персоналните лекари.

БЛС поддържа дадената от здравното министерство поръчка, че ще апелира правосъдното решение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР