Българският културен център Иван Михайлов в град Битоля, Северна Македония,

...
Българският културен център Иван Михайлов в град Битоля, Северна Македония,
Коментари Харесай

Остра политическа реакция след палежа в българския културния център в Битоля

Българският културен център " Иван Михайлов " в град Битоля, Северна Македония, осъмна опожарен. Нанесени са единствено материални вреди, само че българите в югозападната ни съседка са обезпокоени от нестихващите закани и антибългарска изразителност. Реакциите у нас - политиците осъдиха остро акта на тенденциозен палеж. Във връзка с случая външният ни министър Теодора Генчовска посети Битоля. Премиерът и президентът на Северна Македония също осъдиха палежа и дадоха обещание задълбочено следствие.

5:00 часа сутринта - полицията известява: зародил е пожар в културния център " Иван Михайлов " в Битоля. Реакцията е бърза, пламъците потушени, вредите - единствено материални: изгоряла е вратата на центъра. Като по знамение няма потърпевши. А наоколо до постройката на центъра е католическата черква и жилищна постройка.

Във фейсбук министър председателят Кирил Петков осъди остро палежа и го дефинира като опит за провокация и дестабилизиране на връзките ни с нашите съседи.

" Българското държавно управление ще продължи да работи за отбраната на правата на българската общественост в Северна Македония и да подкрепя активността й. Благодаря на премиера Ковачевски за бързата реакция и чакам от способените служби на Република Северна Македония да издирят и санкционират причинителите на този вандалски акт. Бъдещето на района не би трябвало да става пленник на опитите за дестабилизация от злонамерени маргинални групи ", разяснява министър председателят Петков.

Временно ръководещият посолството на Република Северна Македония в София бе извикан на диалог във външното ни министерство и му беше връчена протестна нота. А външният министър Теодора Генчовска посети Битоля, с цел да се запознаване на място с събитията към случая.

В позиция президентът Румен Радев декларира, че институциите в Северна Македония би трябвало да осмислят отговорността си пред младите генерации и да не позволяват омразата да владее публичното пространство.

" Палежът на културния център на българите в Битоля е следващата провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска акция в Северна Македония. Толерирана повече или по-малко от формалните управляващи, тя намираше години наред израз в рушенето на монументи, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история. Неслучайно България слага като най-важни условия за единодушието ни СМ да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, вписването на жителите с българско съзнание в конституцията на страната като държавотворен народ ", разяснява президентът.

Според вицепрезидента Илияна Йотова единствено бързите дейности на способените институции, които да разкрият причинителите, ще потвърдят, че в западната ни съседката се съблюдават правата на българите, по този начин както на всички останали националности.

От Вътрешна македонска революционна организация упорстват всевъзможни диалози с РСМ и нейните публични представители да бъдат прекъснати до тогава до момента в който причинителите, подбудителите и техните помагачи бъдат открити, съдени и наказани. Евродепутатът Ангел Джамбазки е изпратил фотоси на опожарения център на всички европейски представители.

" Изпратени са на Европейска комисия, изпратени са и на президента Макрон с въпроса по този начин ли си показва добросъседство и интеграция. Това е извънредно вандалски безчовечен и неприятелски акт, съгласно нас. Не член на Европейски Съюз, член на каквато и да било интернационална организация не трябва да бъде страна, която прави държавен тероризъм против своя общественост на своя територия ", сподели евродепутатът Ангел Джамбазки.

Реакции и от политиците в Северна Македония. Премиерът Димитър Ковачевски осъди остро подпалването на постройката на центъра.

" В 21 век нищо не се реализира с палежи. Дал съм ясни насоки на съответните институции да разрешат случая незабавно. Подобни провокации имат за цел да нарушат връзките сред македонския и българския народ. Затова приканвам всички да запазим успокоение и достолепие, а с причинителите ще се разправят институциите ", показва Ковачевски.

Президента на Северна Македония Стево Пендаровски приканва способените институции да извършат бързо и задълбочено следствие, да вземат всички нужни ограничения, да открият и глобяват причинителите.

" Категорично съдя изгарянето на постройката на културния център на българската общественост в Битоля. Подобни действия са провокация и не вървят ръка за ръка с възстановяване на връзките с България ", споделя Пендаровски.

Фондация " Българска памет " и нейният създател доктор Милен Врабевски ще поемат разноските по възобновяване на центъра. А единствено преди месец и половина българските политици откриха центъра в Битоля с обещанието да работят за правата на Българите в Северна Македония. Днес след палежа българите се опасяват от огъня на омразата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР