Българският износ през първото тримесечие на годината достига близо 21

...
Българският износ през първото тримесечие на годината достига близо 21
Коментари Харесай

Износът расте с 34% към март въпреки войната

Българският експорт през първото тримесечие на годината доближава близо 21 милиарда лева и леко форсира темпа си на повишаване до 34% по отношение на същия интервал на 2021 година, демонстрират данните на националната статистика. Номинално експортът през януари-март е с 48% нагоре и спрямо предкризисната 2019 година Трябва обаче да се има поради, че числата демонстрират паричната стойност на продадените зад граница български артикули, а не тяхното количество, по тази причина растежът ненапълно се дължи и на по-високите цени. Платформата на Национален статистически институт за външната търговия остава недостъпна в последните месеци, тъй че точни данни за размерите липсват.

Резултатът единствено за март е с 39% нагоре и възлиза на 8 милиарда лева Това е най-високата стойност от началото на годината както номинално, по този начин и като растеж. Март е 14-ият следващ месец на нарастване след спадовете през 2020 година Данните са изненадващо положителни макар упованията за стесняване на външното ползване поради войната в Украйна и високата инфлация в целия Европейски съюз, където обичайно се осъществят две трети от българския износ.
Реклама
Данните на националната статистика демонстрират още, че през първите три месеца износът към Русия е намалял с 3%, а този към Украйна е повишен с 43% на годишна база. Преките резултати от това обаче са минимални, защото експортът ни към двете страни предходната година е бил под 3% от общия.
Ръстът към трети страни идва главно от енергийни запаси
Реализираната българска продукция в страни отвън Европейски Съюз доближава близо 6.8 милиарда лева през първите три месеца и е с 28% нагоре на годишна база. Основни търговски сътрудници от началото на годината са Турция, Сърбия, Китай и Съединени американски щати, които са дестинация за 40% от изнесените за трети стани български артикули. За първите три месеца с над 800% е повишен експортът към Южна Африка, а с 350% - към Бразилия.

Най-продаваната отвън Европейски Съюз българска продукция е от категорията на енергийните първични материали, където влизат петрол, газ, въглища и електрическа енергия. Групата съставлява 19% от износа за трети страни, а цената ѝ е повишена с 220% по отношение на предходната година. На процедура тя способства с цели 17 прочие пункта за общия растеж отвън Европейски Съюз. Именно енергийните първични материали обаче бележат и най-голямо повишаване на международните пазари.
Реклама
Следващата най-значителна по мярка група е на продуктите от разнородни материали като кожи, хартия, метали и други Тук влизат и оръжията. След енергийните запаси с най-голям растеж са изнесените растителни и скотски мазнини, чието нарастване е близо 200% на годишна база като тук също има ценови резултат.
Към Европейски Съюз - повече сила и химични субстанции
За първото тримесечие българската продукция, осъществена на европейските пазари, е за 14.2 милиарда лева или с близо 37% повече в сравнение с през същия интервал на предходната година. По-подробна информация за търговията с Европейски Съюз е налична с месец обратно и тя демонстрира, че за първите два месеца съществени сътрудници на страната ни са Германия, Румъния и Италия, където отива малко над половината от българският експорт към Европейски Съюз. С максимален растеж пък са Люксембург, Словения и Дания.

През първите два месеца максимален е делът на изнесените за Европейски Съюз продукти от кожа, текстил, хартия, метали и други Макар да не са с максимален растеж (37%), те способстват най-вече за общото нарастване - с над 9 прочие пункта. Енергийните запаси регистрират най-значителен растеж - 320% на годишна база, а химичните субстанции са с 64% нагоре. Спад има в продажбите на безалкохолни питиета и тютюневи произведения.

Само за февруари изнесените към Европейски Съюз артикули са за 4.4 милиарда евро или с 32% повече от същия месец на 2021 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Пазари 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Пазари 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Пазари 3 Пловдив Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР