Българският Индиана Джоунс проф. Николай Овчаров съсипа с аргументи неадекватните

...
Българският Индиана Джоунс проф. Николай Овчаров съсипа с аргументи неадекватните
Коментари Харесай

Проф. Овчаров срина със земята Зоран Заев

 Българският Индиана Джоунс проф. Николай Овчаров унищожи с причини несъответстващите изказвания на президента на районен съд Македония Зоран Заев. Припомняме, че преди седмица Заев се изцепи с безумието: " Как по този начин всички останали произлизат oт маймуните, а единствено ние от българите? "

Представяме Ви публикация на проф. Овчаров, предоставена на " Фокус ".

Преди няколко дни министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев ненадейно се изяви в нова светлина. Оказа се, че той е стеснен експерт по генетика и като подобен е на път да направи фундаментален принос към теорията за еволюцията на Дарвин. След поредицата международни достижения на целокупната македонска научна мисъл (най-дребните от тях са откриването на Америка, генералният проект за колонизация на Луната и т. н.), Заев е изправен пред разрешаването на колосалния теоретичен проблем по какъв начин всички нации са произлезли от маймуните, а само северните македонци – от българите.

Според неговите лични думи, представени от белградския " Политика ", жизненоважният за човечеството въпрос светва със страшна мощ в главата му в диалог с българския министър председател Бойко Борисов. Провокиран от бурните разногласия в смесената историческа комисия, той разсъждава в ослепителен диалектически жанр: " Според науката всички произлизаме от маймуните, а съгласно вярата всички произлизаме от Адам и Ева. Как тогава единствено македонците произлизат от българите?! "

Решението на този въпрос грубо мъчи северномакедонския министър председател през последните дни. Какво може да подскажем ние, " нищите духом " (Ев. Матея, гл.5, ст. 3), на вожда и учителя на северномакедонския народ? В генералното си съчинение " Произход на типовете “ (1859 г.) великият Чарлс Робърт Дарвин пръв дава доказателства за това, че еволюцията от общ предшественик е главното научно пояснение за възникването и разнообразието на живота в природата. Но от кое място на всички места се твърди, че индивидът е произтекъл от маймуната?

Всъщност самият Дарвин в никакъв случай не е споменавал това животно като наш общ прародител. До този логически извод на процедура доближават точно негови критици, тъй като това се постанова от единствено себе си след направените през ХІХ в. значими археологически открития. На 30 юни 1860 година, една година след публикуването на главния труд на Дарвин, в Оксфордския музей по естествена история се организира именит обществен спор по въпроса за еволюцията. В него взе участие оксфордският свещеник Самюел Вайлбълфорс, който е изрично срещу теорията на Дарвин. За него обаче се застъпва мощно биологът Томас Хъксли, който постоянно наричали " булдогът на Дарвин “ поради оказваната пламенна поддръжка.

В един миг Вайбълфорс пита Хъксли дали той произлиза от маймуните по майчина или по бащина линия. Хъксли отвръща с подигравка: " Аз по-скоро бих желал да съм потомък на маймуни, в сравнение с цивилизован човек, който употребява дарбите си за просвета и сладкодумство, с цел да служи на предразсъдъците и лъжата “. Разбира се, това определение никога не може да се отнася за Зоран Заев. В цитираното от " Политика " изявление за маймуните, българите и македонците той просто слага на масата за договаряния въпроса. Всъщност за него този проблем е " комичен ". Ами по този начин де, българите " споделят, че одобряват действителността на македонската еднаквост и език, само че желали да видят (историческите) корени ".

За какво пък им е да гледат някакви си исторически корени?! Нали " македонскиот идентитет " и " язик " са ясни и от Бога дадени! За тях не може да има спор и те са неприкосновени, както неведнъж декларират и министър председателят Заев, и президентът Пендаровски, и кой ли не още от елита на РСМ. А пък нали по тази причина е направена и смесената историко-образователна комисия – дано прашлясалите историци си се ровят в още по-прашните книги и да обясняват (забатачват!) обстоятелствата.

Ами тъй като, господин Заев, точно там се крие решението на Вашата генетична доктрина. Защото в фамозния Битолски надпис племенникът на " македонския " (по учебниците в РСМ) цар Самуил и правоприемник на българския престол Иван Владислав ясно оповестява, че " е българин родом, внук на Никола и на Рипсимия, благоверните, наследник на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен “. Текстът оповестява също, че през 1015 година поръчалият го е " самовластник български " и е построил крепостта на Битоля " за леговище и за избавление, и за живота на българите “. Едва ли може да се каже по-ясно кой е Иван Владислав и какъв е по генезис неговият чичо Самуил!

Победилият в дългогодишните епични войни от Х-ХІ в. византийски император Василий ІІ назовава себе си " Българоубиец ", а не " Македоноубиец ". После той основава българската Охридска архиепископия, която е директна наследница на Българската патриаршия от времето на цар Самуил. С редица свои грамоти императорът-победител Василий ІІ й придава в духовно послушание земите на бившето Българско царство. В тези документи той неведнъж акцентира, че най-голямата доброта на Бог към неговата империя е, че " ромейската страна се разшири и страната на българите мина под един хомот [с нея]. " Определена е и наложителната купа, която би трябвало да носят архиереите в Охрид – " архиепископи на цяла България ".

Българин е и първият охридски архиепископ Йоан Дебърски (1019-1037). След него за архиереи са ръкополагани извънредно византийски духовници, само че и те доста ясно са знаели, че са пастири на българите, че са " архиепископи на цяла България ". Така фамозният литератор и охридски архиепископ Теофилакт (1055-1107) в своето " Пространно житие на Климент Охридски " ясно написа за българския език и българската етническа принадлежност на популацията в епархията си. Владетелите от Второто българско царство непрестанно се борят за македонските територии и постоянно си ги връщат. А сред 1257 и 1277 година на престола в Търновград е скопският болярин Константин Тих. В своята Виргинска грамота той гордо отбелязва, че е освободил от византийска власт земите край Вардар и богато подарява манастирите на Скопие.

Хората в Беломорието, Егейския край и край Вардар освен съхраняват през черните епохи на турското иго българското си съзнание, само че и са в челото на Българското Възраждане. Първите възрожденци на Македония като Кирил Пейчинович и Йоаким Кърчовски издават, съгласно личното им заявление, първите печатни книги в този регион на " болгарски език ". Братята Миладинови събират от Струга до Солун " български песни ". Училища, общини и еснафи от ХІХ и началото на ХХ в. в Скопие, Прилеп, Битоля, Охрид и други се надпреварват да напишат в своите документи, че са " български ", " болгарски ", " блъгарски ", " болгарцки ". А за основателя на македонското национално-освободително придвижване против османската власт, Гоце Делчев, изобщо не стои въпросът, че е българин и той се гордее с това.

Ето това, скъпи господин Заев, са " историческите корени ", за които става дума. А зад плоската Ви шегичка с маймуните не стои нищо. Впрочем, като става дума за генезис, доста ми е забавно от кое място идва името Ви. В българския език (и в неговата вариация край Вардар) семейството постоянно значи специалността на предците – Дюлгеров, Орачев, Свинаров и т. н. Моята, да вземем за пример, идва от това, че прародител ми е гледал доста овце в Балкана. Та ми е любопитно – по какъв начин се е появила Вашата. Това е, несъмнено, в границите на шегата. Нали, както самичък казахте при подписването на Договора за другарство и добросъседство от 2017 година, сме най-близки съседи и другари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР