Българският хелзинкски комитет е отправил преди няколко дни. Тогава заявена

...
Българският хелзинкски комитет е отправил преди няколко дни. Тогава заявена
Коментари Харесай

БХК пита МВР за действията на полицията при сблъсъците пред Паметника на съветската армия

Българският хелзинкски комитет е отправил преди няколко дни. Тогава декларирана акция по пакетирането на част от паметника не се състоя, тъй като органите на реда разделиха участниците в нея от контрапротестиращи в отбрана на монумента. 

 4 май 2022 година Снимка: БГНЕС

Едно законно и регламентирано заседание на жители, които бяха организирали позволена и съгласувана със Столичната община и Министерство на вътрешните работи акция, беше възпрепятствано от контрадемонстрация. В продължение на часове органите на Министерство на вътрешните работи не започнаха нищо, с цел да обезпечат правото на изложение – посредством пакетиране на част от скулптурите на огромния паметник на Паметника на руската войска, разясни Надежда Цекулова от БХК в предаването " Хоризонт до обед ". Тя добави, че и през вчерашния ден в региона на паметника сме станали очевидци на  " кръстосване на дръжки на флагове ".

Според юрист Адела Качаунова на 4 май е било налице безучастие на органите на реда.

" В същия миг има митинг на партия " Възраждане " на друго място. С което те интензивно пречат на жителите да проведат своето спокойно шествие. Тяхната независимост на изложение е нарушена, тъй като не съумяват да завършат акцията си . Контрапротестиращите са позволени наоколо до паметника. "

На 4 май хората, които са имали позволение за митинг, не са могли да изразят своята гражданска позиция на 300 метра от паметника , защото акцията включва пакетиране на скулптурни фигури с български и украински флагове, уточни Надежда Цекулова.

 4 май 2022 година Снимка: БГНЕС

Според нея полицията е изтласкала последователите на Украйна от монумента и ги е отдалечила от него. По думите ѝ органите на Министерство на вътрешните работи са по-склонни да защитят едната позиция.

" Направен е компактен кордон сред двете групи , тъй че пред паметника да не се стигне до физическа разпра. "

Адела Качаунова е на мнение, че полицията не е трябвало да позволява контрадемонстрантите да обкръжат паметника . Тя напомни, че принуждение се случи наоколо – в подлеза на Софийския университет.

Вишката, с която бе свалено украинското знаме от фасадата на Столичната община, е форма на изложение, само че не е била съгласувана, посочи тя.

" И едната, и другата група имат право на изложение, само че те не би трябвало да влизат в конфликт , тъй че да си пречат едни на други ", счита Адела Качаунова. 

 Адела Качаунова и Надежда Цекулова

Цялото изявление с Адела Качаунова и Надежда Цекулова чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР