Българският филм "Прасето" на Драгомир Шолев спечели три от наградите

...
Българският филм "Прасето" на Драгомир Шолев спечели три от наградите
Коментари Харесай

Българският филм „Прасето“ спечели три от наградите на 23-ия София филм фест

Българският филм "Прасето " на Драгомир Шолев завоюва три от премиите на 23-ия София филм фест.

Наградата на публиката отиде при "Снимка с Юки " на Лъчезар Аврамов, а румънският филм "Чудовища " на Мариус Олтеану си потегли с Голямата премия "София - град на киното ". Отличията бяха връчени на гала в зала 1 на НДК преди формалното закриване на фестивала с кино лентата на Агнешка Холанд "Мистър Джоунс ".

Между обособените награди квартет "Славей " припяваше химна на фестивала "Нека бъде светлина ", което провокира доста усмивки измежду присъстващите.

На сцената на 23-ия София филм фест рок музикантът Кирил Маричков беше почетен с Наградата на София за повсеместен принос към музиката и киното. Тази година означаваме 50 години от фестивала "Уудсток " и също толкоз от основаването на съветската група "Цветы " на Стас Намин, разяснява шефът на София филм фест Стефан Китанов при връчването на премията.

Днес в границите на София филм фест гледах един филм "20 години Щурците ", а преди две години празнувахме 50 години, което е повече от групата на Стас Намин, сподели Кирил Маричков при приемането на премията. Той благодари на починалите си родители, че са го научили за какво демокрацията е по-добра от тоталитаризма и че изкуството изисква съществено отношение.

Голямата премия "София - град на киното " беше връчена от ръководителя на журито Ник Пауъл, който разказа кино лентата "Чудовища " като високохудожествен и доста хуманен. Наградата за спечелилия - режисьорът Мариус Олтеану, е обезпечена от Столичната община и съставлява диплом и парична награда от 7000 евро за режисьора и продуцента на кино лентата.Специалната премия на журито за филм от интернационалния конкурс беше присъдена на "Прасето " на Драгомир Шолев, а премията за постановка - на Нора Фингшайд за кино лентата "Извън системата ". За най-хубав български филм беше отличен "Прасето ", който сграбчи и премията на ФИПРЕССИ.

Наградата "Домейн Бойар " за най-хубав балкански филм отиде при "Нейната работа " на режисьора Николас Лабот. Отличието е диплом, парична награда от 1000 евро и кашон вино. Специална премия получи и филмът "Товарът " на Огньен Главонич. Наградата на рецензията за най-хубав балкански филм беше присъдена на "Пеперуди " на турския режисьор Толга Карачелик.Наградата на младежкото жури за филм от интернационалния конкурс отиде при "Техеран: Град на любовта " на Али Джаберансари. Наградата Jameson за най-хубав български късометражен филм - диплом и парична награда от 6000 евро, получи "Рози в нощта " на Пенчо Кунчев. Специален диплом беше връчен на късометражния филм "Пипнах те! " на режисьора и сценарист Стефани Дойчинова.

Отличието за най-хубав документален филм беше присъдено на "Тайният живот на Вера " на режисьора Тонислав Христов. Наградата е диплом и парична награда от 1000 евро. Почетен диплом беше връчен и на кино лентата "За бащите и синовете " на Талал Дерки. Сред формалните посетители на 23-ия София филм фест бяха Кшищоф Зануси, Биле Аугуст, Павел Павликовски, Димитър Маринов и Агнешка Холанд. След формалното закриване, кинофестивалът ще продължи до края на март с прожекции в столицата и с обичайни издания в Бургас, Пловдив и Варна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР