Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана за първи вицепрезидент на

...
Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана за първи вицепрезидент на
Коментари Харесай

Мария Габриел стана първи вицепрезидент на ЕНП с най-висок резултат

Българският еврокомисар Мария Габриел бе определена за първи вицепрезидент на Европейската национална партия. Това се случи през днешния ден на Конгреса на ЕНП в Загреб, Хърватия. За Мария Габриел гласа си дадоха 442 делегати и по този метод тя събра най-вече поддръжка спрямо останалите 9 заместници на новия президент Доналд Туск.

Мария Габриел е комисар за цифровата стопанска система и общество от юли 2017 година до ден сегашен. Под нейно управление, цифровият обединен пазар на Европейската комисия стана действителност. Тя сътвори и първата пан-европейска стратегия „ Цифрова Европа “ с бюджет от 9,2 милиарда евро. Българският комисар е създател на самодейността за безвъзмезден безжичен интернет за общините в Европа „ WIFI4EU “ и основава първата Цифрова стратегия на Европейски Съюз за Западните Балкани и още през юли 2019 година са понижени фрапантно таксите за роуминг сред шестте балкански страни.

В идващия мандат на Европейската комисия 2019-2024 година е посочена за комисар за нововъведенията и младежта. Тя ще управлява политиките на Европейски Съюз, свързани с програмата Хоризонт Европа, нововъведенията, научните проучвания, програмата Еразъм +, образованието и културата. През май 2009 година Мария Габриел е определена за евродепутат от листата на ГЕРБ/ЕНП.

Преизбрана е за евродепутат през 2014 година и става началник на българската делегация на ГЕРБ в ЕНП. От 2014 до 2017 година е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР