Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) отправи въпроси към Европейската комисия

...
Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) отправи въпроси към Европейската комисия
Коментари Харесай

Радан Кънев пита ЕК за гръцко-българския газов интерконектор

Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) насочи въпроси към Европейската комисия по отношение на гръцко-българския газов интерконектор (IGB).

„ Интерконекторът е план от общ интерес за Европейски Съюз. Българският евродепутат акцентира, че след нахлуването на Русия в Украйна, планът е още по-голям за Европейски Съюз и основен детайл от българската национална сигурност “, акцентира той в позиция, публикувана до медиите.

Радан Кънев показва паниката си за притеснителните сигнали от българското служебно държавно управление, в това число евакуиране на нужната правна документи за плановата компания ICGB, което може да докара до рисково закъснение на окончателното утвърждение и лицензиране на интерконектора.

Ето и цялото запитване:

Уважаема г-жо Председател,

Гръцко-българският газов интерконектор (IGB) е план от общ интерес (PCI) за Европейски Съюз, значително финансиран от бюджета на Европейски Съюз и посредством заеми от Европейска инвестиционна банка. След нахлуването на Русия в Украйна, прекъсването на газа за България от Газпром и приемането на проекта RePowerEU, планът се трансформира в още по-голям за Европейски Съюз и основен детайл от българската национална сигурност.

След повече от десетилетие закъснение, работата по IGB беше ускорена от българското държавното управление и планът беше механически финализиран първоначално от май 2022 година

През миналата седмица получихме извънредно тревожни сигнали от българското служебно държавно управление, в това число евакуиране на нужната правна документи за плановата компания ICGB, което може да докара до рисково закъснение на окончателното утвърждение и лицензиране на интерконектора. Нито българското, нито гръцкото държавно управление дават приемливи отговори на опасенията на жителите.

Въпросите ми са следните:

1) Комисията следи ли от близко завършването на IGB като приоритет на Европейски Съюз?

2) Правителствата на България и Гърция дали ли са пояснения на Комисията за повода за това закъснение?

3) Европейската прокуратура проверява ли допустимо съзнателно възпрепятстване на завършването на плана?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР