Българският евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев беше избран

...
Българският евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев беше избран
Коментари Харесай

Станишев бе избран за зам.-председател на Комисията по външни работи в ЕП

Българският евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев беше определен единомислещо за зам.-председател на Комисията на Екологичен потенциал по външни работи (AFET), която заседава по-рано през днешния ден в Брюксел.

" Благодаря на Групата на социалистите в Екологичен потенциал, която издигна номинацията ми, както и на всички сътрудници евродепутати за поддръжката и гласуваното доверие. Позицията съставлява сериозна отговорност, защото това е измежду най-големите комисии в Екологичен потенциал като тематичен обсег, а членовете й се употребяват със сериозен престиж поради насъбрания управнически опит в страните, в които са определени. "

Председател на AFET е германецът Дейвид Макалистър от ЕНП, а измежду членовете на Комисията са някогашният министър председател на Италия Силвио Берлускони, някогашният министър председател на Румъния Траян Басеску, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез, досегашният външен министър на Естония от социалистическата партия Свен Миксер, някогашният външен министър на Хърватия Тонино Пицула и други

" В рамките на Комисията са съсредоточени редица значими за България въпроси като връзките с Русия, разширението на Европейски Съюз и европейската интеграция на Западните Балкани, съдействието с Китай, разговорът с Турция, договарянията за бъдещите връзки с Обединеното кралство след Брекзит и обстановката в Близкия изток. Заедно с българските ми сътрудници през последните години отстоявахме позицията на страната ни по тематики от компетенциите на комисията, като признаването на българското малцинство в Албания и образованието на български език в Украйна. ", съобщи българският евродепутат.

" Значителна част от решенията в областта на външната политика в Европейски Съюз към момента зависят от европейските водачи, както и от външните министри на държавите-членки в границите на Съвета. Важно е обаче да се реализира баланс в позициите на Екологичен потенциал, който задава посоката по основни тематики. Въпреки че при започване на мандата социалистите извоювахме поста на висш представител на Европейски Съюз в лицето на Жозеп Борел, в Европарламента десницата продължава да постанова лични ползи с преднамерено ориентирани текстове против Русия и Китай. В същото време, в прорез със декларираните правила, десните ловко прокарват заоблянето и премахването на редица сериозни изводи по отношение на Съединени американски щати и Турция. Българските социалисти ще продължим да настояваме за външна политика на Европейски Съюз, основана на разговор и съдействие, както и за отменяне на езика на студената война, който задълбочава проблемите вместо да води до дълготрайни и работещи решения. ", безапелационен беше Станишев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР