Българският дарителски форум (БДФ) – мрежа на големите дарители в

...
Българският дарителски форум (БДФ) – мрежа на големите дарители в
Коментари Харесай

Дарителите помагат достатъчно, политиците са на ход

Българският дарителски конгрес (БДФ) – мрежа на огромните донори в страната - фондации и компании, излезе в сряда с отворено писмо, в което се афишира изрично срещу опити за прекачване на отговорността за жизненоважни решения от политиците към частните донори. Поводът е апелът на премиера Кирил Петков към българските жители да дарят една заплата и по този начин да подкрепят финансово Украйна за закупуване на муниции.

" Апелът на премиера Кирил Петков, с който приканва " всеки български жител, който в действителност желае да помогне на Украйна, да подари като мен една заплата “ от една страна вменява на донорите решения, които би трябвало да вземат политиците, от друга – обезценява хилядите дарителски жестове и напъните на доброволците и донорите от началото на войната до момента ", показват от БДФ.

Организацията, представляваща донорите у нас, напомня, че от началото на войната в Украйна и произтеклия от нея голям бежански поток, се следи невиждана вълнà на взаимност и поддръжка към украинските жители, принудени да изоставен страната си и да дойдат в България.

" Хората, гражданските организации и бизнесът подаряват финансови средства, експертни услуги, артикули и храни, както от първа нужда, по този начин и за превъзмогване на прочувствената и психическа контузия от войната. Обществото ни се самоорганизира, бяха основани десетки неофициални доброволчески групи, бяха построени и оповестени голям брой онлайн платформи за свързване на търсещите поддръжка с донори, за разкриване на разнообразни благоприятни условия за интеграция. Такъв отклик на човешкото злощастие и потребности актуалната българска история не помни и няма аналог даже в предшестващите две сложни Covid-19 години, които също означиха извънреден растеж на дарителството ", се показва в писмото.

Според БДФ апелът жителите да вземат участие в дарителска акция " за набиране на финансов запас, който да бъде показан на украинското държавно управление “, оставя на донорите ангажимент и освобождава институциите от отговорността да вземат навременни решения по най-важните и противоречиви публични проблеми и проблеми.

Оттам напомнят, че това надалеч не е единственият случай, в който политици се пробват да трансферират на частните донори отговорността да поемат водеща роля за решаването на сериозни обстановки, да избавят човешки животи, да закупуват здравна инсталация (както при наводнението в с. Бисер 2012 година, Covid-19 рецесията 2020 година и други годишни институционални кампании). Форумът интерпретира тези практики като запълване на дефицити, оставени от държавните институции .

БДФ е изрично срещу опити за прекачване на отговорността за жизненоважни решения от политиците към частните донори – било то фондации, социалноотговорни компании или обособените хора.

" Силата и ролята на институциите следва да бъдат изразени в основаването на систематични и аргументирани решения с интегрирани ефикасни механизми, учредени на положителното взаимоотношение сред всички заинтригувани страни в оказване на смислена поддръжка в актуалната филантропична рецесия. Да се разчита на донорите да компенсират пропуски и слаба политическа воля от страна на политиците за решение на даден публичен проблем не е визионерско решение ", показват от организацията.

" Дарителите избират да подаряват и да оферират модели за превъзмогване на редица проблеми в здравната, обществената, просветителната, културната, екологичната сфера... Водещата мотивация за това обаче не е желанието да компенсират със лични средства неналичието на политически консенсус и ефикасни политики. Осигуряването и достъпът до качествени обществени услуги за всички жители са обвързване на институциите ", се споделя още в писмото.

В актуалната военна и филантропична рецесия значимият въпрос за даването на военна помощ за Украйна следва да бъде също политическо решение на ръководещите, а не тази поддръжка да зависи от донорите и техните дарителски жестове – допълват от БДФ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР