Българският бизнес ще може да се възползва от финансиране от

...
Българският бизнес ще може да се възползва от финансиране от
Коментари Харесай

Фирми и сдружения ще имат достъп до 8.6 млн. лв за промоция на вина в чужбина

Българският бизнес ще може да се възползва от финансиране от над 8.57 млн. лева за разпространение на виновност в страните от Европейски Съюз и в трети страни до 2026 година Това излиза наяве от заповед на земеделския министър Кирил Вътев, с която са посочени годишните бюджети по схемите за подкрепяне " Информиране в държавите-членки " и " Популяризиране в трети страни " от стратегическия проект за развиване на земеделието.

Документът е подписан на 13 ноември, а фонд " Земеделие " заяви, че следва и първият банкет на планове, който ще се прави през системата за електронни услуги на институцията. Той ще се организира в границите на две седмици- от 1 до 15 декември.

Двете схеми за разпространение на вино имат заложени разнообразни благоприятни условия.

По интервенцията " Информиране в държавите-членки " се финансират акции на неправителствени организации и организации на винопроизводителите, целящи да осведомят потребителите за виновната консумация на вино и рисковете, свързани с потреблението на алкохол. Другият вид планове, които могат да бъдат подавани, са свързани с разпространение на виновността със предпазени наименования и политиката за качество на Европейски Съюз. Допустими за финансиране са осведомителни акции в медиите, участия в изложби, панаири, фестивали, образуване на разнообразни събития и дегустации.

Сега от заповедта на агроминистъра излиза наяве, че през финансовата 2024 година бизнесът ще може да разчита на 760 хиляди лева европейско финансиране и близо 456 хиляди лв- национално. През 2025 година и 2026 година сумите ще бъдат надлежно 978 хиляди лева от Европейски Съюз и 587 хиляди лева от държавния бюджет.

Самите стратегии за информиране в държавите-членки могат да бъдат с дълготрайност от една, две или три години като по схемата за разпространение на виновната консумация на вино могат да бъдат получени най-много 50% от допустимите разноски на плана като европейско подкрепяне и 30% като национално подкрепяне. По другата възможност- за разпространение на качеството на виновност със предпазени наименования, се покриват само 50% от разноските посредством европейско финансиране.

В схемата е заложена и оптималната сума на финансиране. Един план може да получи не повече от 500 хиляди лева, в случай че осведомителната акция е за интервал от 1 година. Сумата нараства до 750 хиляди лв- в случай че е две години и до 1 млн. лева, в случай че е за три години.

По другата скица за подпомагане- " Популяризиране на виновност в трети страни " се финансират планове за показване на виновност във външни за Европейски Съюз страни, в това число биологично създадени или такива със предпазени наименования. И в този случай акциите могат да бъдат с дълготрайност една, две или три години и могат да включват реклама в медии, участия в изложби, образуване на събития и дегустации. Финансират се още пазарни изследвания.

За финансовата 2024 година бизнесът ще може да разчита на 686 хиляди лева европейско финансиране и малко над 412 хиляди лв- национално. За 2025 и 2026 година сумите нарастват- за " Информиране в държавите-членки " са планувани по близо 978 хиляди лева от Европейски Съюз и по 586 хиляди лева от националния бюджет, е заложено в заповедта на земеделския министър.

Различното при тази намеса е, че с изключение на неправителствени организации и организации на производители, за финансиране могат да аплайват и обособени търговски сдружения. Субсидията за един план е 50% от европейския фонд за гарантиране на земеделието, в случай че планът планува видимост на търговски марки или разпространение на виновност, които нямат предпазени наименования. В останалите случаи към 50% подкрепяне от Европейски Съюз се прибавя и 30% от националния бюджет.

Финансирането също пораства стъпаловидно според от продължителността на рекламната акция. Един план, който е със период 1 година, ще може да получи най-много 250 хиляди лева, в случай че претендентът е компания и до 750 хиляди лева, когато е съдружие. За двугодишни планове сумата нараства надлежно на най-много 500 хиляди лева и 1 млн. лева, а при тригодишни- на 750 хиляди лева и 1.25 млн. лева, е посочено в условията.

Лозаро-винарският бранш ще има достъп до близо 99 млн. европодпомагане до 2027 година Освен схемите за разпространение на виновност, са планувани и благоприятни условия за вложения в лозарски стопанства и винени предприятия, както и приемане на подкрепяне за обезпечаване. Нова опция в сегашния програмен интервал е заложената скица за вложения в екологични уреди във винарския бранш, включваща благоприятни условия за закупуване на съоръжение за ВЕИ, създаване на пречиствателни уреди и др.

В стратегическия проект е заложена и скица за поощряване на винения туризъм, чиито правила обаче не са написани на този стадий. Причината е, че за такова финансиране биха могли да аплайват междубраншови организации в лозаро-винарския бранш, само че такива към този миг не съществуват.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР