Българския хелзински комитет поиска партия Възраждане“ да бъде обявена за

...
Българския хелзински комитет поиска партия Възраждане“ да бъде обявена за
Коментари Харесай

Поискаха от прокуратурата да обяви партия „Възраждане“ за незаконна и да я разпусне

Българския хелзински комитет изиска партия „ Възраждане “ да бъде оповестена за противоконституционна и да бъде разпусната. Подаден е сигнал до прокуратурата, подсилен от над 120 общественици. Посочва се, че групировката на Костадин Костадинов погазва закона, както и подстрекава принуждение. Сред причините им попдат случаи, в които партията упражнява тормоз върху публицисти и нарушение на правото на независимост на изложение.
Прочетете още
 

Ето и цялостната позиция на БХК:

С активността си партия Възраждане и нейният водач Костадин Костадинов целят да разрушат демократичния правов ред в България.

От Възраждане все по-често насочат открити апели за принуждение и употребяват незаконни средства за реализиране на свои политически цели. В сигнала са изредени редица съответни случаи, в които партията нарушава жестоко Закона за политическите партии и Конституцията, а деятели на Възраждане, в това число нейният водач, нерядко употребяват или подбуждат към принуждение.

Подробно са разказани дейностите на националистическата групировка към ограниченията против КОВИД рецесията и опитите волята на суверена да бъде сменена с ползите на една партия с незаконни средства. Посочени са и акциите им по отношение на позицията, която заемат по войната на Русия с Украйна, при които има и потърпевши жители. Възраждане систематично употребява антисемитизъм, насажда ненавист и злоба към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността. Мишена на техните нападки са обособени жители, държавни институции, даже личния състав на заведение в центъра на столицата. Привърженици на национализма под флаговете на Възраждане осуетиха кинопрожекция на европейски филм в София и Варна, като полицията не съумя да подсигурява правото на спокойно събиране на жители. Описани са и случаи на тормоз върху публицисти и нарушение на правото на независимост на изложение.

„ Изразяването на противоположни визии по публично политически въпроси е естествен развой в демократичната страна “, написа в сигнала. „ Но потреблението на незаконни средства за реализиране на политически цели, в това число потребление и подбудителство към принуждение, не може да се употребява с конституционната и законова отбрана на свободата на изложение и свободата на сдружаване в едно демократично общество “.

Когато партията използва или приканва за принуждение и си слага за цел унищожаване на открития либерален модел на обществена власт и замяната му с репресивно по своя темперамент ръководство страната е длъжна да вземе ограничения за ограничение на партията.

Сигналът е адресиран до и.ф. основния прокурор, който може да предприеме дейности за разпускането на партията и за оповестяването на активността й за противоконституционна. Копирани са и Висшия адвокатски съвет и Омбудсмана, които имат значима роля за запазване на главните права на жителите. Вносители на сигнала са и значими общественици, цивилен деятели и потвърдени експерти в разнообразни сфери. Списък с техните имена може да видите в атачмънта.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР