Българските власти трябва да предотвратят принудително изселване, да се справят

...
Българските власти трябва да предотвратят принудително изселване, да се справят
Коментари Харесай

Съветът на Европа към България: Ромите да не се изселват принудително

Българските управляващи би трябвало да предотвратят наложително изселване, да се оправят със стигматизирането и маргинализацията на ромите и да подобрят достъпа им до подобаващи жилища. Това се споделя в мнението на комисаря по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович, съобщи.

Становището е обвързвано с осъществяването на решение от 2012 година на Европейския съд по правата на индивида по случай на изселване на самонастанили се в София роми. Според съда изселването е нарушило правото на персонален и фамилен живот на ромите.

Миятович счита, че с изключение на сериозното нарушение на правото на достъп до съответно жилище, насилствените изгонвания могат да доведат до нарушавания на необятен набор от човешки права и би трябвало да бъдат предотвратени. Тя показва, че страните са задължени да лимитират риска от нарушавания на правата на индивида, свързани с изселванията и да подсигуряват, че правилата на пропорция и недискриминация се съблюдават при всеки развой на изселване.

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа счита, че управляващите би трябвало да положат старания за справяне с необятно публикуваните предубеждения и институционалния расизъм по отношение на ромите.

Според нея в България съществуват многочислени спънки пред достъпа на ромите до обществени жилища, в това число поради публичната опозиция по места, което е станало причина някои общини да анулират строителни планове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР