Българските власти са задължени да издадат лична карта или паспорт

...
Българските власти са задължени да издадат лична карта или паспорт
Коментари Харесай

Съдът на Европейския съюз: България трябва да издаде паспорт на дете с две майки

Българските управляващи са задължени да издадат персонална карта или паспорт на дете, имащо акт за раждане с вписани в него две майки, който е публикуван от друга страна членка, без значение, че България не е издала акт за раждане на детето.

Това постанови Съдът на Европейския съюз в Люксембург по проблема, станал прочут като " Бебе Сара ", оказва се от на институцията. В него две дами, една от които българка, подписва брак с друга жена с поданство от Англия. След като им се ражда момиченце, български управляващи отхвърлят да издадат документ на детето, тъй като родителите му са еднополова двойка, а това противоречало на публичния ред. В Испания, където детето е родено, то е записано като дете на две майки.

Казусът стигна до съда, откакто двете дами апелираха отхвърли на общинските управляващи да издадат документ пред Административния съд в София. Оттам изпратиха преюдиционално питане, дали разпореждания от контракта за Европейския съюз задължават страна членка да сформира акт за раждане за приемането на документ за идентичност от дете, жител на тази страна членка, чието раждане в друга страна членка е удостоверено с акт за раждане там в сходство с националното право и показва като майки на това дете гражданка на първата от тези страни членки и нейната брачна половинка, без да прецизира коя от двете дами е родила детето.

Според съда " страната членка, на която това дете е жител, е задължена, от една страна, да му издаде карта за идентичност или паспорт, без да изисква авансово сформиране на акт за раждане от своите национални управляващи, както и, въпреки това, да признае, също както всяка друга страна членка, издадения от приемащата страна членка документ, който разрешава на това дете дружно с всяко от посочените две лица да упражнява правото си свободно да се движи и да обитава в границите на територията на страните членки ".

Правната помощ на двете дами се реализира от юрист Деница Любенова от ЛГБТИ организация " Действие ".

" Решението на Съд на Европейския съюз е напълно съобразено с правилата, на които е построен Европейският съюз, а също и с досегашната процедура на Съда, а точно, че всички европейски жители следва да бъдат третирани еднообразно. България е длъжна да признае правната връзка на Сара с двете й майки. България не може да се базира на националната си и конституционна еднаквост и публичния ред, с цел да дерогира съществени права на жителите на Европейски Съюз. Детето Сара, споделя Съдът на Европейски Съюз, е правоприемник на българската и великобританската си майка, както и двете майки взаимно имат право да се наследяват. ", споделя Любенова, представена в прессъобщение за делото.

Преюдициалното питане разрешава на страните членки, в границите на спор, с който са сезирани, да се извърнат към Съда с въпрос по отношение на тълкуването на правото на Съюза или валидността на акт на Съюза. Съдът не взема решение националния спор. Запитващият съд стопира делото, което преглежда, до произнасянето на съда и по-късно би трябвало да се произнесе в сходство с решението. Това решение обвързва по същия метод останалите национални юрисдикции, когато са сезирани с сходен въпрос.

България е длъжна да признае правната връзка на Сара с двете й майки. България не може да се базира на националната си и конституционна еднаквост и публичния ред, с цел да дерогира съществени права на жителите на Европейски Съюз
 Деница Любенова,,
юрист

Историята

Двете дами, едната от които българка - с букви В.М.А, подписва брак с друга жена с поданство от Англия, само че родена в Гибралтар. На 9 декември 2019 година в Испания им се ражда дете - Сара. Момичето получава акт за раждане, в който са вписани двете й майки, само че без да се прецизира коя е биологичната майка на детето. На момиченцето е отказано и английско поданство, тъй като по настоящите закони на Англия гибралтарската му майка не може да съобщи поданство.

На 29 януари 2020 година българската майка подава документи за издаване на акт за раждане на Сара в България, с цел да може тя да придобие българско поданство. Столичната община указва на В.М.А да даде доказателства, съдържащи информация по отношение на произхода на детето във връзка с неговата биологична майка. След като тя отхвърля да даде такава информация, на 5 март 2020 година Столична община - регион Панчарево, отхвърля да издаде акт за раждане на бебето Сара, базирайки се на обстоятелството, че две майки не могат да имат биологично дете и че издаването на подобен акт за раждане би противоречал на публичния ред, защото България не признава браковете на лица от еднакъв пол, подписани в чужбина. Решението на Столична община беше обжалвано пред Административен съд София-град. На 2 октомври 2020 година Административен съд София - град взема решение да спре делото пред АССГ и да изпрати преюдициално питане със четири въпроса до Съда на Европейския съюз.

Аргументите на съда: Издаването на документ на дете с две майки не нарушава публичния ред

Съдът приема, че българските управляващи би трябвало да издадат документ за идентичност на момиченцето, което има две майки, тъй като е обвързване на всяка страна членка да разреши на своите жители, правото на свободно напредване и пребиване в границите на Европейския съюз.
" В случая задължението на страна членка, от една страна, да издаде документ за идентичност на дете, жител на тази страна, родено в друга страна членка, чийто акт за раждане, формиран в тази друга страна членка, показва като негови родители две лица от еднакъв пол, и въпреки това, да признае връзката на генезис сред това дете и всяко от тези две лица при упражняването от детето на правата му по член 21 Договор за функционирането на Европейския съюз и обвързваните с него актове на вторичното право, не нарушава националната еднаквост, нито заплашва публичния ред на тази страна членка ", написа още съда, представен в прессъобщение за делото.

Според институцията сходно обвързване не допуска " съответната страна членка да планува в националното си право лица от еднакъв пол да имат качеството родители или да признае за цели, разнообразни от упражняването на правата, които това дете черпи от правото на Съюза, връзката на генезис сред посоченото дете и лицата, които са упоменати като негови родители в акта за раждане, формиран от управляващите на приемащата страна членка ".

Според съда " да се лиши детето от връзката с единия от родителите си при практикуване на правото си на свободно придвижване или да се направи упражняването на това негово право невероятно или прекомерно мъчно, заради това че неговите родители са от еднакъв пол, обаче е в прорез с главните права, обезпечени с членове 7 и 24 от Хартата ".

Родителите на Сара: Искаме да сме семейство освен в Испания

В прессъобщението на ЛГБТИ организацията " Действие " се цитират и родителите на дребното момиченце.

" Развълнувани сме от решението и нямаме самообладание да получим документите на Сара и най-сетне да можем да забележим фамилиите си след повече от 2 години. За нас е значимо да бъдем семейство освен в Испания, само че и във всяка страна в Европа и най-после това може да се случи ", разясняват майките.

За тях това е дълго чакана крачка напред за нас, " само че и голяма стъпка за всички ЛГБТИ фамилии в България и Европа ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР