Българските университети са наполовина празни, показват данните от актуализираната от

...
Българските университети са наполовина празни, показват данните от актуализираната от
Коментари Харесай

Университетите у нас пълни едва наполовина - каква е причината

Българските университети са на половина празни, демонстрират данните от обновената от държавното управление Национална карта на висшето обучение у нас. Оказва се, че едвам 48% от потенциала на вузовете им е ангажиран със студенти. За съпоставяне, преди една година, макар пандемията, са били заети 53% от тях.

При потенциал от 415 472 студенти в многочислените за територията на България 52 висши учебни заведения у нас учат, или са записани, едвам 200 781 (48%) през образователната 2021 - 2022 година.

От Националния браншов профсъюз " Висше обучение и просвета " разясниха пред Money.bg, че трябва да бъдат обрисувани политиките за развиване и промяна на университетите у нас и да се дадат насоки към бизнеса, с цел да бъдат избегнати рецесиите в пазара на труда.

Ректорите считат, че страната следва да се намеси и да дава стипендии за задгранични студенти, изключително от Азия, с които може да бъде напълнен на половина празният потенциал на българските университети.

На този декор служебното държавно управление неотдавна взе решение за откриването на нова университетска конструкция - филиал на Софийския университет в Бургас. Инициативата за приемането на този план от 2018 година бе на министъра на образованието професор Сашо Пенов, някогашен декан на Юридическия факултет в СУ и сегашен негов учител.

Студенти и вузове

От настоящите студенти в България, 16 525 са чужденци. Те са 8,2% от всички студенти у нас при 4,1% през 2013 година, демонстрират данните на Националната карта на висшето обучение.

Чуждестранните студенти са съсредоточени в медицинските специалности: 58,5%, а главната причина е, че макар високите такси за българския витален стандарт, здравното обучение в България е доста по-евтино, в сравнение с е във водещите страни.

Югозападна България е " пренаселена " с висши учебни заведения - 28. На другия полюс е Северозападът, където действат единствено два университета - Медицинският университет в Плевен и Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия, както и три филиала.

В началото на годината от синдиката " Висше образование и култура " към КНСБ внесоха в Министерството на образованието и науката и в Народното съвещание искане да бъде осъществена ревизия по плануваните в Бюджет 2022 година разходи за увеличение на възнагражденията на университетския състав в държавните висши образователни заведения.

Синдикатът изпрати писмо до министъра на образованието Сашо Пенов, ръководителите на парламентарните комисии по образование Красимир Вълчев и по бюджет и финанси Петър Чобанов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР