Българските спортисти са хора с големи сърца. Показаха го, като

...
Българските спортисти са хора с големи сърца. Показаха го, като
Коментари Харесай

Българският спорт се обедини в помощ на Катрин

Българските спортисти са хора с огромни сърца. Показаха го, като подадоха ръка на изцяло непозната жена – Катрин Йоргова, която се бори с множествена склероза и се нуждае от непостижима за фамилията й сума. До 2014-та младата дама от Перник по нищо не се отличава от връстниците си – живее и мечтае. Наглед и в този момент е по този начин. Когото се усеща добре, по нищо не проличава да има проблеми. Кошмарът обаче е вкъщи, когато идват пристъпите и тялото й се сковава. В тези моменти ужасът е единствено за нея и най-близките. Оттогава положението й се утежнява, само че тя не стопира да мечтае. Най-съкровеното предпочитание е да се оправи, да води пълностоен живот и да бъде до най-големия подарък в живота - 6-годишния наследник Кристиян, във значимите му моменти.

Евро 2004

Надежда й дават огромните български спортисти, прославяли страната ни оттатък рамките на родината. Те се включиха в благотворителния търг, проведен от спортния публицист от Българска национална телевизия Радостин Любомиров, като подариха близо 70 продукта кой от кой по-ценни. За момента максимален интерес има към фланелката с №9 на националния тим, с която Димитър Бербатов игра на Европейското състезание през 2004 година в Португалия – последния огромен конгрес, на който тимът ни взе присъединяване.

„ Нямах проблем с нито един от спортистите. Не беше нужно увещание, задоволителен беше единствено един диалог. По-сложна беше логистиката, защото някои от тях не са в България “, описа пред „ Телеграф “ Любомиров.

Търгът тече в неговата страница във Facebook и ще завърши в 23,59 часа в неделя. Подробности има и на страницата „ Бъдеще за Катрин “, където може да бъде открита информация и за други благотворителни акции в помощ на 27-годишната майка от Перник.

От летището

Всички потърсени се присъединили бързо и намерили метод по какъв начин да дарят движимостите, огромна част от които са със сантиментална стойност. Интересен е казусът с фигуристката Саша Фейгин, който показа страната ни на Олимпийските игри в Пекин. Тя не била вкъщи, само че дала инструкции на момиче, заело се да разхожда кучето й, къде тъкмо в дрешника има остарели кънки. С тях нежната хубавица се е състезавала на леда, ясно си проличава износването и тъкмо поради това са с голяма стойност.

Светкавично откликнали и сестрите Стоеви. Те получили позвъняването минути преди да излетят за Световното състезание по бадминтон в Токио, което ще се организира от 22 дo 28 август. Това обаче не попречило на Габриела и Стефани незабавно да звъннат на татко си и да го натоварят със задачата да обезпечи тяхна фланелка.

Антоанета Костадинова пък работила толкоз тъкмо, колкото и стреля. Сребърната олимпийска медалистка на 10 м въздушен револвер даде часовника, подарен й от уредниците в Токио предишното лято. Само час й бил нужен да го прати по пощальон, с цел да бъде продаден на търг.

Горещ интерес има и към екип на Григор Димитров, обещан от мениджъра му Георги Стоименов, а също и към боксови ръкавици, подписани от Кубрат и Тервел Пулеви.

Уникати

В търга са включени доста предмети с неповторима стойност. Такъв е златният орден от Европейското състезание по повдигане на тежести в Риеса през 1998 година, извоюван от Иван Иванов, в този момент треньор на националния тим.

Включиха се и олимпийските първенци от предходната година Стойка Кръстева, Ивет Горанова и девойки от ансамбъла по художествена гимнастика. Матей Казийски подари своя фланелка от Динамо (Москва), а най-хубавият ни играч в моторните спортове Мартин Чой – ръкавици. Включиха се още Ивет Лалова, джудистът Ивайло Иванов, борците Ивелина Николова, Биляна Дудова, Кирил Милов и Едмонд Назарян, алпиецът Алберт Попов и сноубордистът Радослав Янков, националите по баскетбол и волейбол, таекуондистът Владимир Далаклиев, гребецът Емил Нейков, плувецът Йозиф Миладинов, гимнастикът Йордан Йовчев и доста други.

Феновете могат да наддават за фланелки на съвсем всички български елитни футболни клубове, а също по този начин за екип на Илиан Илиев от интервала му в Бенфика и баскетболна топка с подпис на единствения българин в НБА Георги Глушков. Ценна движимост е и топката, подписана от някогашния национал Ивайло Йорданов, който съумя да пребори множествената склероза и по този метод да даде образец на Катрин, че няма невъзможни неща.

Голям почитател

Надежда за продобиване на борбата с заболяването дават лекарите от Катедрата по хематология и клетъчна терапия при Националния хирургичен център „ Пирогов “ в Москва. Те имат дълготраен опит в лекуването на заболели с множествена склероза. Статистиката сочи, че при 90-95% от пациентите в последните 10 години напредъкът на болестта е спрян.

Лечението все още обаче не се поема от НЗОК в България, по тази причина и са нужни 55 000 евро. Датата за постъпване в болничното заведение е избрана за октомври тази година, само че българският спорт накара Катрин да повярва, че сумата ще бъде обезпечена макар късия период.

„ Благодаря на всички български спортисти, които ме поддържат в сложен за мен миг - съобщи младата майка пред Българска национална телевизия. - Никога не съм очаквала, че толкоз доста хора ще се включат с персонални предмети със сантиментална стойност. Искам те да знаят, че в мое лице имат най-големия си почитател. Нямам думи да изкажа своята благодарност и мощно имам вяра, че тази позитивна сила ще бъде и моят път към оправянето с заболяването. Те протегнаха ръка на чужд за тях човек. Благодаря “, добави Катрин, за която са сложени кутии за събиране на разнообразни места в Перник. Скоро такива ще има и в София.

Не единствено спортистите ни, само че и целият български народ сподели, че знае по какъв начин да оказва помощ на хора в потребност. Само за десетина дни по сметката на Катрин към този момент има към 25 000 лв.. Очаква се сумата да набъбне след края на търга със спортни продукти.

Всеки, който желае да помогне, пък може да го направи посредством дарителската сметка:

Обединена българска банка АД

IBAN: BG47UBBS80021035256550

BIC: UBBSBGSF

Катрин Енчева Йоргова
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР