Българските служители в сектор Сигурност получават 2, 6 пъти

...
Българските служители в сектор Сигурност  получават 2, 6 пъти
Коментари Харесай

КНСБ отрече доклад на Световната банка – полицаите ни са по-ниско платени

Българските чиновници в бранш " Сигурност " получават 2, 6 пъти по-малко в действително изражение (по покупателна способност) от тези в Швеция и 1,7 пъти по-малко от словенците. Това сподели водачът на синдиката Пламен Димитров, който разяснява оповестен отчет на Световната банка в медиите, съгласно изводите на който българските служители на реда са най-добре платените в Европа и заплатите им са съпоставими с тези на сътрудниците им в Швеция и Норвегия.

Той посочи, че отчетът в началото е показан като документ на Световната банка, само че по-късно банката се е разграничила от проучването и е станало ясно, че то е правено по поръчка на българското финансово министерство и е платено от ведомството.

От КНСБ разясниха, че методологията на проучване в отчета е извънредно неразбираема, съпоставят се несъпоставими величини, демонстрират се странни съотношения. Разходите, които се разясняват са по чудноват метод съотнесени с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, сподели Пламен Димитров.

В 980-те евро (или 1776 лева), упоменати в отчета, се калкулират и разноските за обществени осигуровки, като съгласно същия отчет те са към 51 %. Когато се махнат тези 51 на 100 от 1776 лв., остават 881 лв.. Тези пари се таксуват с налог от 10 % и действително чистата заплата, която получава служителят е 800 лв., сподели Любомир Костов, икономист на КНСБ.
Според него България във всички страници на отчета се съпоставя със страни от Балканския полуостров, а не би трябвало да се не помни, че България е външна граница на Европейски Съюз и разноските в този бранш не би трябвало да се съпоставят със страни като Албания, Македония, Черна гора, Сърбия. Той добави, че числата сами по себе си са правилни, само че са по този начин показани и тълкувани в отчета, че се основава чувството, че служителите на реда и пожарникарите в България получават заплати като тези в Швеция. Не би трябвало да се не помни, че има 13, 5 % незаети места в бранша, добави Костов.

Според Костов този отчет е опит на изпълнителната власт преди бюджетната процедура да си обезпечи мотив да не усилва разноските в тези обществени действия.

Венцислав Станков, президент на Националния профсъюз на пожарникарите и спасителите в България към КНСБ, разяснява, че един пожарникар в България след нарастванията от 1 януари и от 1 март 2018 година, получава сред 900 и 1100 лв.. Това са чиновниците, които работят на терен, а не управителен състав.

По изследвания на синдиката в областта на пожарната сигурност и отбрана на популацията в Европа се отделят сред 0,6 до 1,1 на 100 от Брутният вътрешен продукт в скандинавските страни. В България едвам доближаваме 0,2 от Брутният вътрешен продукт, сподели Станков. Според него би трябвало да се приключи това непрестанно недофиннасиране на бранша, с цел да се увеличи услугата за популацията.

Синдикалистът означи, че са съгласни, че погрешно се ръководи човешкия запас в структурите на Министерство на вътрешните работи като цяло. Те упорстват административната тежест да се понижи за сметка на нарастването на чиновниците, които са на терен - пожарникари и служители на реда.

Той означи, че в отчета се предлага чиновниците да останат същият брой, само че разпределението им по области да е по-ефективно. Според Станков е чудно по каква методика са изчислени процентите, тъй като България е една от страните с доста дребен брой пожарникари на 1000 души население - под 0,8 на 100, а в Европа междинният брой пожарникари е доста по-голям - в Австрия наближава 19 на 1000.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР