Българските шофьори са сред най-високо оценяващите значението на добрите гуми

...
Българските шофьори са сред най-високо оценяващите значението на добрите гуми
Коментари Харесай

Румънците и българите отдават най-голямо значение на гумите за безопасността

Българските водачи са измежду най-високо оценяващите смисъла на положителните гуми за сигурността на придвижването, демонстрира изследване на финландския производител " Нокиан ". Анкетата е извършена в седем страни - Германия, Полша, Чехия, Италия, Франция, Румъния и България, като е обхванало 1800 души.

Най-висок е процентът водачи, осъзнаващи значимостта на гумите, в Румъния – 91 на 100. Следват България 89%, Италия 87%, Германия 85% и Полша – 79%. В същото време единствено 65 на 100 от французите считат, че обувките на колаа имат фундаментално значение за сигурността при шофиране.

Гумите предават силите сред транспортното средство и пътната настилка, нужни за завиване, прекъсване и ускоряване. Ето за какво те са най-активната система за сигурност във всеки автомобил. Четири зони с повърхност колкото човешка длан свързват автомобила с пътната настилка и ни разрешават да управляваме транспортното средство, " изяснява по този мотив мениджърът " Техническо обслужване на клиенти " в " Нокиан " Матю Мори.

Според изследването, по-голямата част от водачите в Европа са наясно, че макар по-високата си цена, премиум гумите имат преимущество във връзка с икономията на гориво и по-голямата сигурност, която обезпечават. На това мнение са 87% от водачите в Румъния, 70 на 100 от тези в България, 61% в Италия и така нататък

Проучването дава мотив на специалистите от " Нокиан " да напомнят, че в множеството европейски страни по закон дълбочината на протектора не може да бъде под 1.6 мм (в България е 0.6 мм). Летни гуми с толкоз дребен грайфер към този момент не са безвредни. Рискът се усилва доста при мокро време, когато дълбочината на протектора е по-малка от 4 мм, прецизират експертите.

Летните премиум гуми могат да понижат разхода на гориво с до 0.5 литра на 100 км и в това време да предложат чудесно сцепление и на влажен път. Средно гумите върху задвижващия мост на автомобила се изразходват двойно по-бързо от тези на свободнодвижещия се мост. За това е целесъобразно да редуваме гумите върху задвижващите колела на всеки 8000 км за отмерено изхабяване на комплекта.

Правилното налягане в гумите също е доста значимо. То е посочено от производителя на автомобила и подсигурява най-хубав комфорт при шофиране. При естествени условия леко по-високото налягане в гумите може да усили живота на гумите и да понижи разхода на гориво.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР