Българските състезатели спечелиха сребърен и бронзов медал на международния турнир

...
Българските състезатели спечелиха сребърен и бронзов медал на международния турнир
Коментари Харесай

Георги Вангелов изпусна титлата в Ница

Българските състезатели завоюваха сребърен и бронзов орден на интернационалния шампионат по битка " Анри Деглан " в Ница (Франция).

На крачка от купата остана Георги Вангелов, който на финала в категория до 61 кг на свободния жанр, се бори с контузия на главата, получена в полуфиналната борба.

До последната 1:32 минута българинът води с 5:4 против арменеца с френски паспорт Арман Елоян, само че противникът му съумя да направи поврат и да завоюва с 8:5.

Преди това петият от олимпийските игри завоюва три срещи - 10:0 против Дарио Дитрих (Германия) за 2:32 минути, 5:0 против Кайрат Амиртаев (Казахстан), а на полуфинала се оправи и с Джоузеф Силва (Пуерто Рико) със 7:2, като срещата на няколко пъти бе прекъсвана заради медицински аргументи.

Бронз взе Ивайло Тисов в най-леката категория до 57 кг, откакто направи оспорвани срещи и завоюва след закъснение в резултата. В дребния край геният надделя американеца Доминик Насдео със 17:10, а при започване на втората част изоставаше с 5:8.

Преди това на репешажите състезателят на Локомотив (Пд) прояви извънреден темперамент и съумя да навакса на два пъти след закъснение, с цел да обърне резултата против различен американец Джейкъб Лауридсен (14:11).

На крачка от подиума останаха други трима българи, който приключиха пети. Микяй Наим отстъпи в борба на бронза на Стефан Коман (Румъния) с 4:6 в категория до 65 кг. Преди това той се наложи над Джеймс Ашнълт (САЩ) с 9:4 и Леон Герщенбергер (Германия) с 10:6, а на четвъртфиналите се оправи с чеченеца с белгийски паспорт Аюб Мусаев с 12:10. На полуфинала обаче българинът беше спрян от различен чеченец, състезаващ се за домакините - Хамзат Арсамерзуев - 3:9.

Силно показване записа и Калоян Атанасов при 70-килограмовите. Европейският първенец за кадети от 2022-а загуби на старта от Диас Сагдатов (Казахстан) с 0:5. Но по-късно завоюва четири срещи в репешажите, с цел да стигне до борба за бронза. Първо се оправи с Антонио Пери Толбърт (САЩ) с 10:0, след това се наложи над Жасулан Бексултанов (Казахстан) с 5:3, последва туш против чеченеца с френски паспорт Абдул Малек Накаев, който пристигна две минути преди края. След това Атанасов съкруши различен чеченец, състезаващ се за домакините - 12:2 против Амин Сангариев. За бронза Атанасов имаше малшанс против Рифат Сайботалов (Казахстан). В постоянното време срещата завърши 4:3 за българския герой, само че по-късно щабът на противника подаде контестация, която беше почетена, по този начин резултатът беше поправен на 5:4 в интерес на Сайботалов.

Сали Салиев също се подреди пети в категория до 92 кг, откакто загуби с 3:14 от австриеца Бенямин Грей в разногласието за бронза.

При 74-килограмовите Михаил Георгиев остана на крачка от дребния край. Той загуби на старта от Джоузеф Факундо (САЩ), по след това компенсира с две победи в репешажите, а в третата среща не съумя против чеченеца с немски паспорт Шамил Устаев - 1:1.

Турнирът беше с сан Гран При и означи 100-годишнината от олимпийската купа на славния френски герой Анри Деглан, борил се във времената на Дан Колов, както и 50-годишнина от дебютното издание на конкуренцията.

На тепиха излязоха над 300 борци. Днес е конкуренцията в класическия жанр без българско присъединяване.

Националите в свободната битка, водени от селекционера Валентин Ангелов, стартират лагер въз основата в Тетевен, подготовка за Европейското състезание в Букурещ (12-18 февруари). Класиците не престават сбора си в Хърватия, а част от женския народен отбор е на подготовка в Благоевград до старта на шампионата на Стария континент.
 Георги Вангелов завоюва бронзов орден в Загреб
Георги Вангелов завоюва бронзов орден в Загреб

Българинът преодоля немец в дребния финал
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР