Българските прокурори съобщиха, че са претърсили около 15 обекта в

...
Българските прокурори съобщиха, че са претърсили около 15 обекта в
Коментари Харесай

АФП: Пореден предполагаем случай на криптоизмама в България след този с криптокралицата Игнатова

Българските прокурори оповестиха, че са претърсили към 15 обекта в столицата в границите на следствие за хипотетични лъжливи действия, осъществявани от интернационалната платформа за кредитиране на криптовалути Nexo, оповестява Агенция Франс Прес.

Агенцията цитира прокуратурата, съгласно която криптозаемодателят е упрекнат в " проведена престъпност, пране на пари, укриване на налози, банкова активност без лиценз и компютърни измами ".

„ Сред един от клиентите на платформата е имало лице, публично оповестено за финансиране на терористични актове ", цитира френската организация представителят на прокуратурата Сийка Милева.

През последните пет години през платформата са минали 94 милиарда $. Основана през 2017 година, Nexo се ръководи от трима българи - Калин Методиев, Антони Тренчев и Коста Кънчев. Платформата е оперирала по целия свят от столицата на страната София.

Платформи като Nexo, които разрешават на потребителите да купуват и продават криптоактиви, като в допълнение оферират комплицирани деривативни артикули, са в основата на относително младата екосистема на криптовалутите. Зрелищният банкрут на колоса в бранша FTX през ноември 2022 година и рухването на цените на криптоактивите доведоха до усилване на апелите за контролиране на бранша.

„ Преди Nexo българската " криптокралица " Ружа Игнатова влезе в заглавията на вестниците, откакто предходната година беше включена в листата на ФБР с 10-те най-издирвани бегълци “, напомня Агенция Франс Прес. „ През 2014 година Игнатова започва OneCoin, което ѝ разреши да събере повече от 4 милиарда $ посредством заграбване “, добавя организацията, представена от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР