Българските потребители все повече се затрудняват финансово и се увеличава

...
Българските потребители все повече се затрудняват финансово и се увеличава
Коментари Харесай

Заеми и бързи кредити: Все повече българи не могат да върнат парите

Българските консуматори от ден на ден се затрудняват финансово и се усилва броя на тези, които не съумяват да върнат заемите си към банките в точния момент, оповестиха от Асоциацията за отбрана на потребителите /АЗП/, съобщи Блиц. От асоциацията допълват, че допреди година неточните платци с заеми са били 48 % от хората, дадени на колектори, в този момент техният дял към този момент е 54 %. Това демонстрира разбор на Асоциацията на колекторските организации в България за първата половина на тази година.

В същото време, намаляването на лихвите по заемите е довело до взрив на търсенето на заеми, демонстрират данните на Българска народна банка. През септември тази година ипотечните заеми за първи път са надхвърлили 10 милиарда лв. и доближават рекордната сума от 10.2 милиарда лв.. На годишна база растежът на ипотечните заеми е с внушителните 9.9 на 100.

Потребителските заеми порастват още по-бързо. Те към този момент са 8.9 милиарда лв., което е нарастване от над 15 % по отношение на септември 2017 година

Ниските лихви подвеждат хората и замъгляват преценката на потребителите дали ще могат да заплащат вноските си в бъдеще. Прогнозата за повдигане на лихвените равнища би могло да сложи доста от тях в неспособност да покрият отговорностите си отсега нататък, показаха от АЗП. Освен това и от Българска народна банка неколкократно са предизвестили банките да внимават при ипотечните заеми.

На второ място по брой на закъсалите длъжници са потребителите на услуги на небанковите кредитиращи институции, които най-често отпускат така наречен бързи заеми.
Все отново при тях се регистрира прочут спад - в случай че до предходната година това са били 20 на 100 от длъжниците, в този момент те към този момент са 18 на 100.

Средният размер на необслужваните отговорности, търсени от колекторските компании, е 1162 лева, преди година е бил 728 лева

Най-бързо пораства броят на хората, които задлъжняват поради разнообразни телекомуникационни артикули - телефони, таблети и други Техният брой измежду настояванията за просрочени отговорности е скочил 2.5 пъти - до 15 на 100 на фона на 6 на 100 година по-рано.

От Асоциацията за отбрана на потребителите акцентират, че няма транспарантен метод, който да дефинира сумите, начислени от колекторските компании над главницата, а това е задоволителна причина за злоупотреби. Още повече, че тези компании, дружно с компаниите за бързи заеми, имат достъп до Централния кредитен указател, като разполагат с пълномощията да слагат кредитни оценки на жители и компании.

Затова от АЗП припомнят, че главен инструмент на деяние на колекторските компании е подвеждането на жителите за техните права, в това число във връзка с отминалостта на задълженията. Често потребителите биват подмамени от колекторите да погасяват задължения с изтекла отминалост, на разсрочено заплащане освен това " сякаш " с отстъпки.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР