Българските общини почти не присъстват в актуализацията на бюджета. Не

...
Българските общини почти не присъстват в актуализацията на бюджета. Не
Коментари Харесай

Донка Михайлова: Общините почти не присъстват в актуализацията на бюджета

" Българските общини съвсем не участват в актуализацията на бюджета . Не виждаме предстоящи от нас цифри. ". Това съобщи в изявление за БНР Донка Михайлова, заместник-председател на УС на Националното съдружие на общините в България .

Михайлова изясни, че представителите на локалната власт чакат да видят прословутия и дълго дискутиран фонд за вложения в общините и той да е финансово гарантиран в обновения бюджет. " Очакваме посредством бюджета да бъде решен сериозен проблем с възнагражденията на заетите в бранш опазване на здравето , чакахме да забележим законови ограничения за компенсиране на растежа на цените на енергоносителите и строителните материали. Конкретни цифри не виждаме ", сподели Михайлова.
 Актуализацията на бюджета е при по-нисък растеж на Брутният вътрешен продукт и по-висока инфлация
Актуализацията на бюджета е при по-нисък растеж на Брутният вътрешен продукт и по-висока инфлация

Ръстът на приходите от 1, 65 милиарда лв. виси на вярата за европейски пари от 1, 06 милиарда лв.

Социалните институции ще изпитат съществени усложнения до края на годината , разясни Донка Михайлова и акцентира, че постъпленията в общините на този стадий са към плануваните в бюджетите, само че разноските надвишават доста плануваните.

По думите на Михайлова се е наложила негласната процедура плановете на общините да бъдат облагани с корекции от 10%. По думите ѝ казусът с европроектите не е обвързван единствено с финансовите корекции, само че и с растежа на строителните мате риали, тъй като сметките по тези планове са правени преди 1-2-3 години, а от началото на годината до момента нарастването е малко под 50%.
 МФ разгласява плана за актуализацията на бюджета
МФ разгласява плана за актуализацията на бюджета

Със законопроекта се планува незабавен пакет от антикризисни ограничения

" В сегашния миг доста реализатори, доста строители просто отхвърлят да извършват плановете. Чакаме бързо решение по тематиката ", сподели Михайлова.

По тематиката с препоръчаното понижаване на броя на общините Михайлова разяснява, че една промяна би трябвало да докара до възстановяване на качеството и попита по какъв метод съкращаването на броя на общините и въвеждането на мандати за кметовете ще усъвършенства административното обслужване на жителите.

Михайлова запита по какъв начин жителите в дребните общини - отдалечени, транспортно мъчно налични, ще получат по-добра услуга с такива стъпки. " Ние нямаме отговор на въпроса за какво административната промяна ще бъде осъществена единствено на равнище локална власт - там, където българските жители дават най-високо доверие. Една такава промяна ще докара ли до понижаване на броя на депутатите и въвеждане на мандатност ", счита тя.
 Прокуратурата подхвана общините поради таксите за битови боклуци
Прокуратурата подхвана общините поради таксите за битови боклуци

Заради по-кратък период от законоустановения за заплащането им от жителите

" Не бихме желали да имаме вяра, че посредством тази стъпка се цели някакво служебно преимущество на партии, които до момента нямат своето посланичество в локалната власт ", посочи Михайлова. По думите ѝ такава стъпка би лишила от преизбиране доста от най-авторитетните български кметове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР