Българските моряци получиха хуманитарна помощ от външното министерство на Донецката

...
Българските моряци получиха хуманитарна помощ от външното министерство на Донецката
Коментари Харесай

ДНР: Българското правителство е оставило своите моряци в Мариупол на произвола на съдбата

Българските моряци получиха филантропична помощ от външното министерство на Донецката национална република (ДНР), заяви ведомството в канала си в Телеграм.

" На 11 май Министерството на външните работи на ДНР получи молба от българските жители, останали в Мариупол, за подпомагане за доставка на вода, храна и артикули от първа нужда. Незабавно се справихме с това искане и през днешния ден, два дни след приемането му, доставихме всичко належащо на борда ", се споделя в известието.

Днес представители на Министерството на външните работи на ДНР са предали филантропична помощ на българските моряци на товарния транспортен съд " Царевна ", който е закотвен в пристанището на Мариупол.

" Фактът, че българското държавно управление безусловно е изоставило своите моряци на произвола на ориста, е не просто замайващ, а напряко възмутим за позицията на страната. Многократно се опитвахме да се свържем с българското външно министерство, с цел да обсъдим детайлностите по евакуацията на моряците, само че тези опити не доведоха до градивни резултати. От своя страна Министерството на външните работи, дружно със съответните министерства и ведомства на републиката и Русия, ще продължи да подхваща съответни стъпки, с цел да подсигурява, че на задграничните моряци е предоставено всичко належащо и че те ще могат да се завърнат безвредно вкъщи допустимо най-скоро ".

В известието си в " Телеграм " външното министерство на ДНР разгласява и репортаж на телевизионния канал НТВ, чийто снимачен екип е посетил морското пристанище в Мариупол и е разговарял с задграничните моряци там.

Външното министерство на ДНР напомня, че 15 членове на екипажа на " Царевна " бяха евакуирани по-рано и бяха превозени безвредно до родината си. От съображения за сигурност обаче на борда остават още петима моряци, в това число капитанът на кораба.

Репортаж на съветската НТВ:

Пет задгранични кораба, в това число " Царевна " с екипаж, към момента се намират в пристанището на Мариупол. Капитанът на кораба, български жител, и няколко души от интернационалния му екипаж чакат помощ на борда към този момент 2,5 месеца. С началото на боевете за града украинската администрация на пристанището взема решение да блокира чужденците тук, трансформирайки ги в заложници.

Изглежда, че корабът " Царевна ", който е дошъл в пристанището за товар от метал през февруари, е пропуснат. Преди месец България съобщи, че ще окаже цялостна поддръжка на екипажа. Сега капитанът трябваше да изиска помощ от държавното управление на ДНР. Днес първият филантропичен товар беше доставен в " Царевна " посредством Министерството на външните работи на републиката

Дмитрий Тодоров, представител на

Министерството на външните работи на ДНР: " Предадохме на екипажа храна, артикули от първа нужда и вода ".

Търговските кораби, плаващи под непознат байрак, можеха да бъдат изтеглени от залива авансово, преди да стартира минирането, само че украинските военни командири не се интересуваха от това. Украинската войска минира залива през нощта, небрежно, като че ли се опасява да не бъде видяна от чужденци.

Украинските медии се пробваха да трансфорат " Царевна " в инструмент за агитация - твърди се, че съветските военни са блокирали кораба и не са пуснали екипажа на сушата. Всъщност преди към месец по-голямата част от екипажа - 15 души, най-вече български жители - е евакуирана от силите на ДНР в Донецк.

След това екипажът отпътува наред за родината си. Сега няколко негови помощници са на борда на " Царевна " дружно с капитана. Те не желаят да напущат кораба. Поддържат работата на машините и електрическата апаратура.

Старшият асистент би трябвало да служи и като готвач, само че като цяло екипажът не роптае и няма желание да се бунтува.

Владимир Маринов, старши асистент на капитана: " Надяваме се, че в случай че обстановката се проточи, управляващите по някакъв метод ще снабдят кораба с гориво, с цел да има време да изчака свободен наследник кулоар ".
На борда би трябвало да се качи нов екипаж - единствено с петима души ще е невероятно да измъкнем " Царевна " от залива. Българските управляващи резервират безмълвие по въпроса. Не е известно и по кое време акваторията на пристанището ще бъде изцяло разминирана и разчистена. Не е изключено да се наложи екипажът да напусне пристанището и да се изтегля в родината си по суша.

Източник:

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР