Българските мечоци Буя и Медо вече си живеят царски в

...
Българските мечоци Буя и Медо вече си живеят царски в
Коментари Харесай

Български мечки живеят царски в Италия

Българските мечоци Буя и Медо към този момент си живеят царски в намиращата се северно от Милано алпийска котловина Валтелина – установи предостатъчно най-тиражираният италиански ежедневник „ Кориере каузи сера “, цитира "Монитор ".

Нещо повече – 15годишната мецана и шестнайсетгодишният мецан са атракцията на Алпийската еко-обсерватория за фауна край планинския курорт Априка, която всеки ден посещават десетки деца и възрастни от цяла Италия. Мечките играят на воля във вековна борова гора, бягат до лудост по поляни с ароматни треви и диви ягоди и се къпят непрекъснато в езерцата около близкия избухлив поток.

За Буя и Медо след идването им преди няколко месеца от България, както и за останалите жители на обсерваторията – естествен парк, се грижи непрекъснато фамилията биолози Луиза и Бернардо Педрони. Двамата са родени, браншове и учили в намиращото се на повече от 100 километра Милано, само че от дълго време са се преселили дружно с двете им дъщери в дебрите на Валтелина. Бернардо споделя, че любовтаму към планината пламнала, когато като студент последна година трябвало да живее цели четири месеца като аскет на 2000 м надморска височина, с цел да напише дипломната си работа за... осъществявания със буйни премеждия любовен интервал на глухарите! Тогава обаче му хрумнала концепцията за обсерваторията, която за негова и на най-близките му хора наслада съумял да осъществя благодарение на окръжната администрация в близкия град Сондрио.

Що се отнася до българските кафяви мечки Буя и Медо, то Бернардо Педрони споделя, че ги бил придобил у нас от пътуващ противозаконен цирк и от ловджийски парк – разплодник. Според него в предходното си съществуване мечоците живеели мизерно, даже нямали опция да се къпят, а в този момент можели да го вършат колкото си желаят. И с цел да ознаменува новия им живот, дипломираният биолог бил решил да смени техните имена, за което щял да разгласи умишлен конкурс. А огромната вяра на него, на брачната половинка му и на двете им дъщери била българските мечоци да ги дарят с потомство – нещо, за което те би трябвало към момента да имат сили и благоприятни условия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР